Допреди няколко години, когато някой ми кажеше “иновации”, в главата ми нахлуваха спомени от социализма – иновация, механизация, оптимизация – все термини, които се пропагандираха преди “прехода”. 

С други думи, за мен, иновациите бяха нещо мъгляво, може би свъразно с изобретения, може би с някакви подобрения, но като цяло нямах идея за какво става въпрос.

Събитието, което промени отношението и знанията ми по темата беше Innovation Explorer, но за него ще разкажа след малко. Сега искам да споделя с вас…

Какво е иновация?

Да създадеш iPhone във време, когато телефоните представляват екранчета с копченца под тях, безспорно е иновация. Но въобще не е необходимо да измисляме и внедряваме революционни новости, за да можем да се възползваме от иновациите.

Ако погледнем Уикипедия, иновация е:

„Иновация (на латински: novatio) е нововъведение или подобряващо изменение в даден процес или дори явление, с което то се различава и/или отличава от неговото първоначално състояние.”

С  други думи, можем да правим подобрения и изменения не само от гледна точка на технологиите, но и при процесите на комуникация, управление, маркетинг, производство и т.н. И всичко това е иновация.

Защо е иновацията е важно нещо?

Гледайки приложенията на иновацията, като подход, тя се оказва ключово важна най-малко в две основни области на бизнеса (и живота):

Първа област: Растеж и подобрение. За да се развива бизнесът ни (кариерата, живота), ние трябва постоянно да търсим начини да подобряваме, надграждаме, развиваме различни негови аспекти.

Втора област: Справяне с проблемите. Без да се опитвам да ви плаша, във всеки момент, проблеми дебнат отвсякъде. Без тях не може. Сигурно е, че ще се появят. И когато почукат на вратата ни, в повечето случаи ще ни се налага да бъдем иновативни, да намираме нови и креативни начини да се справяме с тях.

The Ten Types Book

Десетте типа иновации

В този ред на мисли, бих искал да споделя с вас една книга. Казва се Ten Types of Innovation: The Discipline of Breakthroughs” с автори Larry Keeley, Ryan Pikkel, Brian Quinn, Helen Walters.

В книгата си (която представя техния метод) авторите разкриват десет основни подхода при иновациите. Ето ги:

Иновация 1: Модел на печалба – как правите пари.

Иновация 2: Мрежа – как се свързвате с другите, за да създавате стойност.

Иновация 3: Структура – как организирате и управлявате таланта и активите във вашата организация.

Иновация 4: Процес – какви методи и процеси за работа използвате, за да реализирате своите дейности.

Иновация 5: Възможности на продукта – какви са възможностите, функционалностите, опциите на вашия продукт или услуга.

Иновация 6: Продуктова (еко)система – как създавате свързани продукти, които да се подкрепят един-друг.

Иновация 7: Услуга – как подкрепяте и подобрявате предоставяната стойност от вашите предложения – продукти, услуги, оферти.

Иновация 8: Канал – през какви комуникационни и логистични канали доставяте своите продукти и услуги на клиентите си.

Иновация 9: Марка – как представяте бизнеса и предложенията си, каква е вашата идентичност и как я комуникирате.

Иновация 10: Ангажираност на клиентите – как стимулирате клиентите си да взаимодействат с вашата марка, продукти и услуги.

Както се вижда, има поне 10 области, в които можем да създадем и въведем иновации в нашия бизнес, кариера или личен живот. Да, мисля, че може да подходим към живота си като към начинание, бизнес и да го подобряваме, прилагайки подходи от други области – мениджмънт, предприемачество, маркетинг, наука.

Иновационните събития в световен мащаб

Докато правих проучване за тази статия, намерих един интересен сайт, който дава на едно място връзки към много голям брой събития в областта на иновациите и то – в цял свят.

Бих искал да го споделя с вас. Надявам се да ви е полезен и интересен. Ето линка: https://conferenceindex.org/conferences/innovation 

И като заговорихме за събития. Време е да обърнем внимание и на Innovation Explorer. Моето мнение е, че това е събитие за иновации от световен клас и си заслужава да бъде посетено. Няколко пъти. Всеки път.

Innovation Explorer – преди и сега

Мисля, че участвах в първото или второто издание на Innovation Explorer. Беше впечатляващо. Тогава имаше бум на събитията в България (а може би и по света), нямаше COVID и залата в Paradise Center се пръскаше по шевовете. 

По онова време още не бях ходил на семинар на Юли Тонкин и наличието на 500-600 души в една зала беше нещо, което силно ме впечатли. Още повече ме впечатли подборът на лекторите, които се появяваха на сцената. Седях и гледах със зяпнала уста. 

Друго нещо, което ми стопли сърцето беше аудиторията – участниците, присъстващи на събитието се състояха в голямата си част от мои приятели и познати, както и огромен брой изключително качествени хора и професионалисти, с които за мен беше удоволствие да се запозная и да общувам.

И накрая, но не на последно място, това, което буквално ме срази (знаейки колко е стресиращо организирането и провеждането на събития от такъв мащаб), беше спокойствието и професионализмът на екипа на Innovation Explorer. Като се започне от визиите за промотиране на събитието, организацията на място и цялостната комуникация и провеждане.

По онова време имах опит в организирането на няколко обучения с до 30 участника и бях говорил пред аудитории между 10 и 300 човека. Спомнях си стреса, който преживявах, опитвайки се да организирам всеки аспект от тези мои миниатюрни събития (имам предвид обученията за до 30 човека, не залите с по 150-300 присъстващи). 

Затова, най-много ме впечатли как Леона Асланова се носеше плавно из залата, и разговаряше с хората спокойно и с дзен-усмивка, сякаш нямаше никакви грижи на този свят.

Всичко това беше преди години. Случиха се много неща. Появи се (и сякаш все още стои) световна пандемия. Смениха се правителства. 

Но това, което виждам е, че Innovation Explorer, вече в своето осмо (ОСМО) издание, е изминал дълъг път. Нещата, които ме бяха впечатлили навремето, сега са подобрени до съвършенство. Недостатъците – коригирани.

За мен, лично, Innovation Explorer е образец за организиране, промотиране и провеждане на събитие. Именно това е и причината всяка година да откликвам с удоволствие на поканата да помагам за популяризирането му.

След тази реклама, която всъщност е просто изреждане на факти, бих искал да споделя, че таз-годишният Innovation Explorer 2022 е посветен на на темата “Think Further”. Да помислим за бъдещето, което предстои и за това как си го представяме.

Форумът тази година е разделен на три панела: “Икономически възможности”, “Държавно управление” и “Климатични действия”. 

В тях ще участват както международни, така и гости от България, като математичката Хана Фрай (Англия), футуристът Давид Пасиг (САЩ,) инвеститорът Бертолд Карлик (Австрия), инженерът Томас Мец (Германия), преподавателката по иновации Сандра Роменска (Ирландия), Кънтри мениджъра на Веолия Франсоа Деберг (Франция), представители от публичен и частен сектор у нас и др. 

За пръв път организаторите ще връчат и награди за иновации, като сред отличените са трима кметове на малки общини в България, които са демонстрирали добро развитие и инвестиция в подкрепа на обществото, като бившият кмет на община “Чавдар” Пенчо Геров и настоящите кметове на общините “Смядово”, Иванка Петрова и “Дългопол”, Георги Георгиев.

Основният въпрос, по който ще разсъждават всички гости тази година е колко дългосрочно можем да си позволим да мислим и планираме и дали, ако сме тръгнали по грешен път ще стигнем до правилното място? 

Коя е общата голяма цел за следващите 10 години пред българското общество и как знанието за иновации, инвестицията в регионите, добрата работа на институциите и икономиката на знанието ще ни позволят да я реализираме.

Както вече стана ясно, силно препоръчвам посещението на Innovation Explorer 2022. Събитието ще се проведе на 24 февруари 2022, в Sofia Event Center. Ето как може да научите повече и да се включите: http://innovationexplorer.bg 

Share This