Пред последните седмици неколкократно получих обвинения от мои читатели, които – очевидно – все още не са мои клиенти. Тези обвинения бяха свързани с това, че обученията и консултациите ми били твърде скъпи и „хората“ не можели да си ги позволят.

Отначало това събуди у мен доста бурни емоции, основно негативни. Причината беше, че само аз знам колко усилия и труд съм хвърлил в подготовката на тези обучения и – не на последно място – колко време ми е отнело да придобия съответните знания и умения. Аз дори съм убеден, че цената е ниска, имайки предвид предлаганата стойност.

Но, след като премина първата буря от емоции, се замислих малко по-внимателно по темата и прецених, че може би е дошъл моментът да намаля цените. И то забележимо.

Защо реших да го направя?

Дали, защото се впечатлих от забележките на няколко хейтъра? Твърдо не!

Дали, защото считам, че обученията ми имат по-ниска стойност, т.е. в момента са надценени? Определено не! Продължавам да твърдя, че предлаганата стойност многократно надхвърля цената.

Дали, защото като намаля цените ще направя тонове пари? Едва ли? Това не е основният ми доход, но дори и да беше, аз никога не съм бил привърженик на идеята да се стимулират продажбите с намаление на цените.

И тук възниква първото противоречие – през последната една година аз си позволявах редовно да обявявам намаления, отстъпки, промоции и други подобни във връзка с моите обучения. Признавам си го като огромна грешка, която позволи да се подценят ненужно моите продукти.

Второ нещо: Това, което ме впечатли не бяха мрънканията на мрънкачите, а няколкото клиенти, за които – в процеса на нашата комуникация – ми стана ясно, че не разполагат с почти никакви средства и въпреки това са отделили пари да си закупят мое обучение. За които разбрах навреме – дадох им отстъпка или безплатен достъп, но донякъде бях разтърсен.

От една страна имаше хора, които – по домейна на имейла им или по други ясни данни – си личеше, че имат достатъчни доходи или зад тях стоят малки или средни фирми – се оплакваха, че обученията ми са скъпи.

От другата страна стояха хора, които вадеха пари от джоба си в желанието си да развият себе си или своя бизнес и да постигнат нещо повече в живота, доверявайки се на мен и моите обучения.

И трето, последно: През септември, октомври и ноември добавих и ще добавям още много интересни неща в моето портфолио от продукти и услуги и установих, че е необходима лека реорганизация в моя бизнес модел, а и в цялостната ми маркетингова фуния.

Решението

Затова, ето какво е моето решение, валидно и приложено от днес – 6 октомври 2017 г.:

ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЯ, КУРСОВЕ И ПРОГРАМИ НА BORILBOGOEV.COM СА НАМАЛЕНИ С 50% И ЩЕ ОСТАНАТ ТАКА ЗА НЕОГРАНИЧЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ. НЯМА УЛОВКИ. НЯМА ПРОМО-КОДОВЕ. НЯМА СКРИТИ УСЛОВИЯ.

Причините – накратко

Да резюмирам и причините, поради които взех това решение:

1/ Искам да направя продуктите си по-достъпни за хората, които искат да се развиват в областта на онлайн бизнеса и маркетинга и са решили да гласуват на мен своето доверие.

2/ В ход са преструктурирания на моята маркетингова фуния и тази промяна в цените на онлайн обученията ми е част от голямата картина.

3/ Прекратявам използването на промоции, отстъпки и намаления за предлаганите от мен продукти и услуги. Ако желаете да ги закупите, моля, приемете цената, която аз съм определил за труда и експертизата си.

Какво пък чак толкова намалих?

И за да не стават недоразумения, ето точен списък на продуктите, чиято цена днес намалих с 50% (няма „дата на валидност“, „срок на промоцията“ или други подобни „трикове“):

Програми:

1/ Програма „Една работа, две заплати“

2/ Програма „Тотална оптимизация за продажби“

Мастер курсове:

1/ Въведение в електронната търговия

2/ Печелившият уебсайт

3/ Е-ПРАВО

4/ Летящ старт в Интернет маркетинга

Онлайн курсове:

1/ Как да си направим професионален уебсайт – бързо, лесно, евтино

2/ Email маркетинг за начинаещи

3/ Как да си направим работещ онлайн магазин

Работилници:

1/ Изграждане на качествена имейл база данни (онлайн работилница)

2/ Как да умножим печалбите от сайта си?

3/ Ценови стратегии за увеличаване на продажбите

4/ Десет навика за върхова продуктивност

5/ Лична марка и репутация онлайн

6/ Как да вдигнем самолета

7/ Тайната книга на Маите

8/ Афилиейт печалби

9/ Анатомия на трафика

10/ E-mail Кама Сутра

Както ще забележите, Мастер курсовете са намалени с повече от 50%. Нарочно е. Моля, не ме обвинявайте в неумение да смятам. ?

Принципи на ценообразуването

Държа да отбележа, че всички бъдещи онлайн обучения, които подготвям, ще следват същия модел на ценообразуване, т.е. ще държа цените на тези нива, разделени по типове обучения, в зависимост от техния обем и предназначение:

1/ Програма: 240 лв.

2/ Мастер курс: 120 лв.

3/ Онлайн курс: 60 лв.

4/ Работилница: 30 лв.

Стимулирането на продажбите

Тъй като, вече не планирам да подготвям кампании за „стимулиране на продажбите“ от типа на „Х% намаление до дата…“, или „Черен петък“, или „намаление по случай Нова година“, се надявам, че всички напрежения от типа “urgency” и “scarcity” ще отпаднат отпаднат и ще купувате моите обучения, само ако наистина ги искате и сте преценили, че ще ви донесат стойност.

Поради същата причина, в „Бюлетина на Борил“ вече няма да има акции и промоции, а само анонси на нови продукти (ако има такива) и полезна информация. Но това е тема за отделна статия.

Надявам се, че с този пост съм ви зарадвал и ви пожелавам прекрасен ден!

Share This