Тружениците на корпоративния фронт от години се борят неуморно да имат „хоум офис“. В големите и модерни компании това вече е нормална практика. В „по-ориенталските“ все още преобладава манталитетът „ако не си ми под ръка и не те виждам, значи нищо не работиш“. И в двата случая, да работиш от вкъщи се счита за привилегия.

Аз винаги съм бил огромен почитател на работата от дома, от кафето, от градинката, от плажа, от лобито на хотела, от където и да е, стига да не е свързано с фиксирано работно време и място. С няколко прекъсвания, прекарах доста години, работейки по мечтаният от мен начин.

През всичките тези години, се оказа, че „работата-без-фиксирано-работно-място“ има не само предимства, но и някои недостатъци. Лично за мен, предимствата тежат много повече от недостатъците, но не мога да не отчета, че последните ми дадоха няколко безценни и болезнени урока.

Ето какво научих от дългите години „работа от вкъщи“:

Урок № 1: Ако работиш само от едно място, то се превръща в „офисЪТ“

За мен, голямото предимство на „свободната работа“ е в това, че мога да „си цъкам по компютъра“ на най-различни места и в най-разнообразна работна среда. Опитвал съм да работя в co-working пространства, от вкъщи, от избрани кафенета. Това, което забелязвам всеки път, обаче е, че ако използвам няколко поредни пъти една и съща локация, тя изчерпва „забавния“ си потенциал за мен и започвам да я чувствам като обикновен офис. Започвам да изпитвам непреодолимо желание да намеря ново място за работа.

В този смисъл, изолацията, наложена от кризата с COVID-19 превръща работата от вкъщи в новия „стандартен офис“ и – за съжаление – премахва голяма част от очарованието на този начин на подход към работата.

Урок № 2: Работата без работно място не премахва необходимостта от работна дисциплина

В началото, да работиш от вкъщи е страхотно – можеш да ставаш, когато си искаш, можеш да ходиш по пижама, можеш да отскачаш до хладилника по 36 пъти на ден… Скоро установяваш, обаче, че работата стои несвършена, а ластикът на пижамата се опъва все повече.

Същото се отнася и за работата по кафетата, т.нар. cofficing. Отначало е забавно – пиеш кафе, ядеш тортички, отмяташ задачи. В един момент, обаче, се оказва, че 60-70% от времето прекарваш в редене по опашки (или чакане на сервитьори), слагане на мляко в кафето, ядене на торта, опити да се вържеш към безжичната мрежа на кафенето (или мола), търсене на контакт за падналата батерия на лаптопа ти и т.н.

Затова, важно е, веднъж завинаги, да изясним пред самите себе си – ние, сега, работа ли искаме да вършим и да постигаме резултати или искаме да се излежаваме, да ядем кюфтета и да пием кафе след кафе? Ако е първото, за съжаление, се налага да спазваме същата работна дисциплина, както в офиса – дефиниране на задачи, писане на мейли, deep work, отчети, бекъпи и всичко друго, което е част от работния процес. В противен случай, изкушенията извън офиса са твърде много за човека със „слаби нерви“, така да се каже.

Урок № 3: Дистанционната работа изглежда различно на рекламните видеа и в реалността

Ако гледате реклами на курсове и книги за работа от вкъщи, собствен бизнес онлайн и т.н., ще забележите щастливи момчета и момичета, разпънали лаптопи върху хамаци, шезлонги, пъфове, кухненски маси, дивани, легла и други подобни.

Когато започнете да работите дистанционно и се опитате да го правите в продължение на 6 часа от дивана или леглото, установявате, че кръстът ви става на палачинка и после не можете да се изправите, ходейки като Мистър Бийн. Ако пък се опитате да поработите на плажа, забелязвате как клавиатурата ви се пълни с пясък, а страхотният ви glossy екран отразява всеки слънчев лъч и на екрана не се вижда нищо.

Важен извод: Намерете си удобен стол. Нагласете го така, че лактите ви да са на нивото на плота на масата. Поставете всичко това на тихо място или си сложете звуконепроницаеми слушалки. Иначе, нищо няма да свършите, като в същото време ще получите заболявания на опорно-двигателния апарат.

Урок № 4: Ако има деца наоколо, няма начин да свършите работа, дори не се опитвайте

Повярвайте ми, минал съм през всичко това, минавам през него и в момента. Няма никакъв начин да свършите някаква смислена работа, ако около вас викат, търкалят се, бият се и ви дърпат деца от различен калибър. Особено ако са под 6-7 годишна възраст.

Не се опитвайте да работите, докато те са в същата стая или са в съзнание. Просто не става.

Какво можете да направите ли? Работете, само когато децата спят. Ако имате баба или гледачка, тогава се считайте за големи късметлии – пратете я с децата навън и тогава се захващайте за работа.

А как да процедираме в условията на COVID-19 домашна изолация? Има начин, който аз наричам „трансфериране в алтернативен пространствено-времеви континуум“. С по-прости думи, това означава – отидете в друга стая, заключете я, сложете си слушалки и пуснете силно музика. По възможност, докато децата спят.

Урок № 5: Ако не се грижите за техниката си и тя няма да се грижи за вас

Работейки дистанционно, най-важното нещо за вашия успех, освен професионалните ви умения и контакти, са вашите технологични инструменти – компютър, връзка с интернет, устройства за съхранение на данни, мобилни устройства и т.н.

За добро или за лошо, дистанционната работа (и онлайн бизнесът в частност) изискват от нас да бъдем малко по-грамотни технически, отколкото е „нормално“.

Ако сте войник, не поддържате оръжието си почистено и заредено и отидете в битка, не ви чакат добри новини. Същото се отнася и за „битката“ на онлайн фронта.

Запознайте се с компютъра си. Поддържайте го чист. Не го заливайте с кафе и вода. Не яжте над него, плюейки трохи върху клавиатурата. Не го удряйте и ритайте. Осигурете пространство около вентилаторите му, за да се охлажда.

Запознайте се с операционната си система, независимо от това каква е тя. Как се прави бекъп на файловете? Пълен ли ви е харддиска? Как можете да го почистите? Как да се защитите от вируси? Как да свържете Bluetooth устройства?

Запознайте се със софтуерните продукти, които ползвате и ще се налага да ползвате. Какъв офис пакет имате и как да го използвате по най-ефективния начин? С какви приложения онлайн ви се налага да работите, какви са данните за достъп до тях?

Задълбайте в сигурността. Научете се как да защитите компютъра си и основните си онлайн профили от пробив. Съхранявайте паролите си на сигурно място, за предпочитане – с помощта на password manager. Използвайте сложни пароли, различни за всяко приложение. Именно тук ще ви помогне мениджърът на пароли. Пуснете си two-factor authentication, ако не за всички, то поне за ключовите акаунти, като Gmail, Dropbox, Facebook и други подобни.

Както се казва (или поне така мисля), „Добрият самурай се познава по това, как се грижи за меча си.“

Урок № 6: Това, че сте далече, не означава, че нямате проблем

Когато работим дистанционно, се получава ефектът на „смекчената комуникация“. Шефът или клиентът не са точно до нас, не ни викат, не ни се карат, не се възмущават. Получаваме имейли и съобщения, но те нямат същия силен ефект, както ако някой на живо ти „сдъвка задника“.

Този ефект донякъде е приятен и намалява стреса, но от друга страна, може да ни подведе. Има задачи и проблеми, чиято важност и спешност можем да подценим заради това, че научаваме за тях по „некрещящи“ канали.

Затова, отнасяйте се с внимание към онлайн комуникацията. Тя не е един „нереален“ свят, просто не ви тряска с юмрук по бюрото. Ако пренебрегнете съобщенията си, обаче (защото можете да си спрете нотификациите, например), реалният проблем ще ви удари също толкова силно.

Ако трябва да го кажа с метафора, когато се завием през глава с одеялото, убиецът няма да си каже:

„Оооо, този е завит, няма да го убивам.“

Урок № 7: Свободата и отговорността вървят ръка за ръка

Повечето хора не обичат да работят в офис, но всъщност това е много по-лесно, отколкото да работиш в къщи. В офиса има правила – кога да идваш, кога да си отидеш, как да се обличаш, в коя стая какво се прави, кога коя задача да изпълниш и т.н. Някой друг вече е измислил и определил всичко вместо вас. Дразнещо е, но – в повечето случаи – е доста лесно да се спазва.

Когато работите от вкъщи, разполагате с абсолютна свобода, но и абсолютна отговорност да се мобилизирате, да свършите работата, да се грижите за здравето си и да управлявате времето си качествено.

Ако сте в едната крайност, ви избива на спане, разходки до хладилника, гледане на филми и излежаване. А сроковете надвисват все по-тежко над главата ви.

В другата крайност, работите до изнемога по 18 часа на ден, забравяте да ядете и да ходите до тоалетната, отговаряте на имейли в 3 часа през нощта.

Колкото и да ми е неприятно да го кажа, идеалният вариант е да си зададете „работно време“. Разделете деня си на блокове, все едно наистина ходите на работа в офис. Определете си време за работа, за почивка, за хранене, за спорт. Не ги смесвайте и се фокусирайте само върху една дейност в даден момент.

Сигурен съм, че има много повече от 7 неща, които можем да научим от дистанционната работа. Ще се радвам да споделите своите впечатления, уроци и как решавате предизвикателствата на домашния офис.

Share This