Ефектната визия, добре обмислената структура и качественото съдържание са може би трите най-важни елемента на един уеб сайт. Те влияят директно върху отношението и поведението на посетителите, а от там – на целия бизнес на собственика на сайта. Създаването на професионален уеб сайт е изкуство, но – за съжаление – голяма част от бизнесите в България не могат да си позволят услугите на експерт или агенция с истински добри умения и опит. Получава се затворен кръг. Има ли изход от него?

По отношение на изграждането на бранда и маркетинговите инструменти на един бизнес, аз винаги съм поддържал мнението, че това трябва да се остави на професионалистите. С изключение на случаите, в които просто бюджетът ни не го позволява.

В такива случай бих препоръчал да се опитаме да се справим със собствени сили. Оказва се, че това не е никак трудно, а и излиза доста евтино.

Това, разбира се, не е най-оригиналното откритие във Вселената. Много бизнеси са се сетили отдавна за тази възможност и, къде сами, къде с помощта на „племенника на лелинчо ми“ градят абсурдни, недообмислени, грозни и нефункционални сайтове.

Единственият резултат, който постигат, е че стават за смях.

Затова реших да дам един прост план за действие, състоящ се от 7 стъпки, придружен с кратки съвети и полезни линкове. Надявам се, че той ще изпълни мисията си следващия път, когато решите да стартирате нов сайт.

За да стартираме успешен бизнес онлайн (независимо дали разполагаме или не с „физическа компонента“ и материални  продукти и услуги), необходимо е да положим основите, преминавайки през следните важни седем стъпки:

Стъпка 1: Домейн

Ако все още нямате закупен домейн, представящ вашата марка или  фирма, време е да го направите. Това е вашият адрес в Интернет, вашата онлайн марка. Изберете име, което съответства на марката ви или такова, което пресъздава важна идея от нея. Нека да бъде лесно за писане и лесно за произнасяне.

Ако планирате да работите само в България, можете да закупите .bg домейн, но аз бих ви препоръчал да се насочите към .com.

Има десетки resellers на домейни. Цените на домейните варират, но са около 10-15 долара на година. Аз използвам услугите на NameCheap.

Стъпка 2: Хостинг

Хостингът е мястото, където се намира сърцето на вашия уебсайт – файловете, изпълнимия код, всички интересни неща, които искате да предложите на своите посетители. Горещо НЕ препоръчвам използването на безплатни услуги за хостване на сайтове, като Blogger и WordPress.com. Изглежда и е несериозно, особено ако искате да развивате бизнеса си в онлайн посока.

Цената за хостинг услуги зависи от съдържанието на абонаментния пакет и започва от около 60-70 лв на година.

Доставчиците на хостинг услуги са много, но на българския пазар мога да препоръчам като най-добри SUPERHOSTING.BG, ICN.BG и HOST.BG. Казвам го от личен опит.

Стъпка 3: Платформа за управление на съдържанието

Отдавна отмина времето на ръчното редактиране на HTML файлове и качването им с FTP софтуер, само за да се смени телефона на фирмата в сайта.

Сега програмирането си остава за програмистите, а за нас, като собственици на уебсайтове, има разработени много по-сексапилни инструменти за управление съдържанието на нашите скъпоценни онлайн имоти.

За да публикувате новина, да промените съдържанието на страница или да качите галерия със снимки, сайтът ви трябва да е проектиран и изработен така, че да съдържа инструмент, който позволява това. Този инструмент се нарича „платформа за управление на съдържанието“ и използването на такава платформа вече е стандарт.

Тази платформа представлява ядрото на вашия сайт. Има множество разновидности, „модели“ платформи.

През последните години, като най-мощна и най-гъвкава се наложи WordPress. За щастие, тя е безплатна и се инсталира лесно. Дори някои от хостинг доставчиците (всъщност повечето) предлагат възможност за инсталация „с един клик“.

Горещо препоръчвам WordPress – тя е безплатна, гъвкава и лесна за употреба. Съществува активна общност, която я развива постоянно. Така че, дори да срещнете проблеми, има много хора, които вече са се сблъскали с тях и имат готово решение.

Стъпка 4: Дизайн на сайта

Когато инсталирате WordPress, вие практически имате готов и работещ уеб сайт, съдържащ всички функционалности, които са ви необходими.

Има обаче два сериозни проблема: той е гол и празен.

Следващата, критично важна, стъпка е да направите така, че сайтът ви да изглежда професионално – естетически издържан и функционален.

Както споменах и в началото, за да постигнете наистина добър резултат, трябва да наемете професионалист. Но ако не разполагате с необходимия бюджет, спасението е в това да закупите готов дизайн, т.нар. „шаблон“ / „темплейт“ / „тема“.

Цените на теми за WordPress варират между 50 и 100 долара. Сделката е изгодна, защото спестявате стотици (или дори хиляди) левове, получавате професионално направен дизайн и единственото, което губите е щипка уникалност (и други могат да купят същия дизайн и да го използват на сайта си).

Ако подберете наистина добър дизайн и леко го модифицирате, можете да постигнете наистина забележителен ефект и да представите себе и фирмата си по професионален начин.

А когато се разрастнете и доходите ви ударят в тавана, можете да наемете най-добрия експерт, да подготви за вас дизайна от най-смелите ви мечти.

Темплейтите могат да бъдат прегледани подробно и закупени много лесно онлайн. Представям на вашето внимание няколко възможни места, от където можете да закупите дизайни, подготвени наистина професионално и с перфектно качество и функционалности:

[unordered_list style=“star“]

[/unordered_list]

След като закупите темплейта, неговата инсталация в WordPress става буквално за секунди. Също така изисква няколко минути за настройка, както и да поставите вашето лого.

Стъпка 5: Структура

След като имате инсталирана платформа за управление на съдържанието и дизайн, време е да изградите структурата на сайта си (с помощта на платформата). Планирайте и създайте страниците на сайта и категориите в своя корпоративен блог.

Стъпка 6: Съдържание

Сега започнете да запълвате страниците със съдържание. Преди това, обаче, е добре да го проектирате така, че да работи за вас, а не да ви пречи. Много добра статия по въпроса можете да прочетете тук.

Стъпка 7: Популяризиране

И сега, стигаме до големия въпрос: Как да докараме посетители на сайта си – нашите потенциални клиенти?

Ясно е, че дори да направим най-красивия и функционален сайт, ако никой не го посещава, това няма да помогне с нищо на бизнеса ни. Популяризирането на вашия сайт е изключително комплексна тема (и ежедневна борба, ако питате мен), затова мога да ви предложа няколко „опорни точки“, като начално четиво по темата:

[unordered_list style=“star“]

[/unordered_list]

Наличието на професионален уебсайт е основно изискване и практическа необходимост за всеки бизнес, който иска да бъде представен в Интернет. Но не е достатъчно просто да сте там. Качеството на вашия „онлайн офис“, неговата визия и „удобства“ са решаващи за успеха ви онлайн.

Ако желаете, можете да хвърлите и един поглед на „Нов сайт за 30 минути“ – демонстрация за създаването и изграждането на уебсайт от нулата, за около половин час. Безплатно е и не се изисква регистрация.
Share This