Както, може би, вече се е разбрало, аз имам известна склонност към писането на книги и авторството като цяло. По този повод, през последните месеци проведох разговори с автори на книги от различни браншове, опитвайки се да разбера как върви техният „бизнес“, успяват ли да се издържат с него, какво е тяхното ежедневие и други въпроси, които живо вълнуват и мен самия.

Най-вече ме интересуваше дали се чувстват успешни и как са го постигнали. Тъй като на мен все още ми предстои публикуването на първата ми книга, исках да знам какво мога да очаквам, за да си изградя правилната настройка.

По време на тези разговори, а и при проучванията ми за авторите (преди и след разговорите ни) в очите ми се набиха няколко фактора, които – очевидно – оказваха влияние върху успеха или неуспеха на тези автори. Постарах се да ги синтезирам в смилаем вид и сега искам да ги представя на вашето внимание.

Ето факторите за успеха, които наблюдавам у авторите, които познавам лично:

Фактор № 1: Ниша + Страст

Няма как да напишеш вдъхновяваща книга или да направиш обучение по тема, която не те интересува и не е твоя страст. Ако не живееш и дишаш с това, се получават недоразумения, които са опит за изкарване на пари, но обикновено завършват с пълен провал.

В същото време, подборът на ниша е много важен. Ако твоята страст е отглеждането на мушкато или плетенето на макраме, може да се окаже, че точно трима души ще прочетат книгата ти, като един от тях ще е баба ти.

Да, наистина, както се казва – „всеки има поне една книга в себе си, която иска да излезе навън“ – но наша задача е да се постараем да не пускаме навън, книги които, изскачайки, ще попаднат директно в „Гробището на книги, от които се интересува само техния автор и неговите роднини“.

Ако искаш да напишеш книга, само за да принтираш 5 копия от нея и да я  подариш на приятели, тогава не се притеснявай, пиши за мушкато, макраме, охлюви или живота на листните въшки. Но, ако искаш да станеш „печатаем автор“, както казва Робърт Хайнлайн в „следговора“ на своята книга „Луната е наставница сурова“, необходимо е малко по-внимателно да намериш пресечната точка между страст и пазарна ниша.

Фактор № 2: Практически опит и реални познания

Ако пишеш за неща, в които имаш само теоретични (или дори никакви) познания, некомпетентността много скоро ще излезе на повърхността и ще те удари  през лицето.

Това, че дадена тема е модерна или от нея „могат да се изкарат много пари“ не е причина да пишеш книга по нея.

Наличието на реални познания и опит по темата е задължително условие, за да създадеш нещо качествено и то да е полезно и да се хареса на читателската аудитория.

Фактор № 3: Предварително подготвена аудитория от последователи

Колкото и страхотна книга да напишеш, това не ти дава гаранция, че някой ще прояви интерес към нея и ще я купи. Още преди публикуването на книгата, имаш много работа по нейното промотиране (както и след излизането й на пазара, разбира се).

Това, което бъде много полезно за успеха на твоето произведение, е да имаш предварително подготвена и „загрята“ аудитория – още преди книгата да е отпечатана. Тази аудитория е заинтересувана от това, което подготвяш и ще се превърне в ядрото на твоите първи читатели.

Какво разбирам под „предварително подготвена аудитория“? Ето няколко идеи:

Facebook страница, която поддържаш редовно, публикуваш и увеличаваш броя на феновете си.

Facebook група, където изграждаш общество около темата на своят книга и експертиза.

Instagram профил с много последователи, очакващи твоите постове.

YouTube канал с множество абонати, които чакат с нетърпение твоите видеа.

Имейл списък с хора, абонирали се да получават неща от теб.

Ако разполагаш с такава аудитория (колкото по-голяма и ангажирана, толкова по-добре), това ще ти спести много време и средства за реклама.

Затова, когато и да започнеш да я изграждаш, все е късно. Т.е. започни сега!

Фактор № 4: Интегритет

Няма как да постигнеш дългосрочен успех като автор, ако говориш/пишеш едно, а правиш друго.

Ако си диетолог и говориш за ползата от суровоядството, а често те засичат по столичните заведения с пържола или парче пица в ръка, това не работи в твоя полза.

Ако си експерт по финанси, но стане ясно, че си потънал в дългове, няма как книгата ти „Как да управляваме парите си“ да звучи убедително.

Моите наблюдения и опит показват, че интегритетът е нещото, с което никога не трябва да правим компромис, ако държим на кариерата и успеха си.

Фактор № 5: Професионално оформление на книгата

Колкото и страхотна книга да си подготвил/а, ако текстът и корицата са оформени сякаш ученик от седми клас е правил домашната си работа, никой няма да вземе труда ти насериозно (освен баба ти).

Колкото и глупаво да звучи, в съвременния свят, „посрещат по дрехите“. Така имаш възможност да направиш първото добро впечатление. После, вече, за да го задържиш, трябва да предложиш качествено съдържание. Но винаги се започва от визията.

За тази цел:

Наеми професионален редактор/коректор, който да коригира граматическите и стилистичните ти грешки и гафове.

Наеми професионален дизайнер на книги (или се обучи за такъв), който да направи оформлението на тялото на книгата, форматирането на текста и странирането.

Наеми професионален дизайнер (или се обучи сам), който да направи красива корица за книгата.

Направи качествен и добре изглеждащ сайт/страница, представящ книгата ти.

Оформи/брандирай всички комуникационни канали – фейсбук, имейл, инстаграм – по начин, сходен с оформлението на книгата, за да постигнеш идентичност на визията и имиджа.

Има още много неща, които мога да бъдат направени в тази насока, но най-важните са тези. Представи се пред аудиторията по най-добрия възможен начин – това формира тяхното първо и следващо впечатление, а то остава у тях с години.

Фактор № 6: Самоиздаване

Преди време, мечтата на всеки начинаещ автор беше да бъде одобрен от някоя водещо издателство и да бъде „публикуван“. През последните години нещата доста се промениха. Все по-лесно и евтино става самостоятелното издаване и разпространение на написаните от теб книги. И все по-неадекватни и тромави стават традиционните издателства в съвременния дигитален свят – все по-малко правят за теб и твоята книга (освен оформлението и отпечатването), а процентът от приходите, който получаваш за своя труд е все така малък.

Самоиздаването е световна тенденция. Дори и в България, аз лично познавам няколко автора, които прибягват към „самиздат“ и са абсолютно доволни. Особено, тези, които са овладели факторите, за които разказвам в тази статия.

Независимо дали ти стиска да „се самоиздаваш“, бих ти предложил поне да опиташ. Процесът не е чак толкова комплициран:

Първо: Пишеш си книгата.

Второ: Даваш я на редактор.

Трето: Даваш я на дизайнер / оформител на съдържанието.

Четвърто: Отпечатваш я.

Пето: Промотираш я.

Шесто: Продаваш я.

Седмо: Доставяш я.

Ако направиш така, от всяка продажба, за теб ще остават между 5 и 10 лв (в зависимост от цената на книгата, разбира се). А ако тръгнеш по традиционния път – ще имаш „щедър“ хонорар от около 2-3 лв на книга. Прецени сам/а дали си струва да се „поизмъчиш“ със самоиздаването.

Фактор № 7: Масивно промотиране

Колкото и да ни се иска, когато напишем книга – дори да е най-страхотния шедьовър на света – това въобще не е гаранция, че някой ще се втурне да я купува. Даже точно обратното. Ако не направим нещо, всъщност – много неща, за да представим книгата на правилната аудитория, ще си пазим в гаража огромни купчини от красиви, прясно отпечатани и хубаво миришещи книги с нашето име върху тях.

Какво можем да направим във връзка с промотирането на книгата си? Можем да направим много неща и определено ни трябва добре подготвена маркетингова стратегия, но ето няколко идеи:

Facebook: Великият фейсбук. Тук можеш да изградиш база от фенове. Да участваш в групи. Да създадеш собствена група. Да използваш помощта на приятелите си. Можеш да пускаш платена реклама, която е много точно насочена към правилните хора. Направи така, че всички да разберат за книгата ти, още повече, че „всички са във фейсбук“.

Email. Дай първите 1-2-3 глави от книгата си безплатно, срещу регистрация от страна на най-запалените ти читатели. Подготви им няколко имейла, в които им предлагаш да закупят книгата ти, да получат автограф и 5% отстъпка, ако го направят до 3 дни (например).

Онлайн медии. Разрови контактите си и контактите на контактите си. Намери връзка в различни онлайн медии в твоята ниша и напиши статии за тях или си осигури интервюта.

Традиционни медии. Направи същото, както по-горе, но с телевизиите, радиото, списанията и вестниците. Те имат нужда от свежи теми, намери правилното предаване, издание, рубрика и бъди там.

Събития и конференции. Намери подходящи събития в твоята област (ниша) и направи така, че да говориш на тях. Те ще те промотират като лектор. А ти, тактично, ще рекламираш книгата си.

Обиколи страната. Организирай безплатни семинари и представяния на книгата си във всички по-големи градове в страната. Направи турне и продай 1000 броя от книгата си само на него. Намери си спонсори, които да рекламираш и които да ти поемат разходите за залите в съответните градове.

Бъди креативен/а: Скочи с парашут, развявайки плакат с корицата на своята книга, направи 1000 лицеви опори пред БИАД, давай мигач всеки път, когато се престрояваш или завиваш. Измисли всякакви начини, по които ще можеш да се отличиш от тълпата, да изпъкнеш и да накараш хората сами да започнат да говорят за теб.

Ако сам не рекламираш книгата си и ползите от нея (или това, колко е интересна), никой няма да го направи вместо теб. Още по-малко, пък голямото издателство, което се надяваш да убедиш да издаде книгата ти.

Мисли като предприемач, а не като мижитурка. Само така успехът ще дойде (рано или късно).

Това бяха моите 7 прозрения за успешния автор-предприемач. Признавам, че не са от личен опит, а от наблюдение и разговори с успешни автори. Обещавам, обаче, че ще ги изпробвам лично и ще споделя доколко работят и то – в най-скоро време. Ще добавя и нови, ако открия такива.

А ти, имаш ли идеи и предложения за фактори или съвети, които биха помогнали на един автор да стане успешен – на българския или международния пазар?

Share This