Ние живеем в свят на марки. Всеки от нас е марка – всяка личност, всеки експерт, всеки родител. В същото време ние съхраняваме информация за хора и компании, прикачвайки я към нашето мнение за тях, което пък е начин да се представят техните марки.
Ако трябва да го кажа с едно изречение:
“Щом имаш име, значи си марка.”
Хората започват да прикачват мнения, факти, отношение към това име. Така те формират образ в главите си, асоциация. И когато ни срещнат, те не виждат просто Иван или Кока Кола, а “Иван-учтивия-младеж” или “Кока кола – захар, напълняване”.

Защо е важно с какво ни асоциират хората?

Защото тази асоциация определя как ще реагират на това, което правим или казваме или, дори, на това че сме там и може и нищо да не правим.
Тъй като наскоро започнах темата с личната марка и дори подготвям старта на онлайн учебна програма по темата (вижте “Изграждане на лична марка и репутация” за повече информация), ми стана интересно да проследя превъплащенията на моята лична марка през годините.
Надявам се, че и за вас ще бъде интересно. Най-вече се надявам, че след като прочетете моята история, ще се амбицирате да погледнете към себе си и да хванете здраво юздите на вашия личен бранд.
Кратка история на еволюцията на моя личен бранд:

Доброто момче

Спомням си един случай. Бил съм на около 7-8 години и с един мой приятел бяхме на село и разговаряхме с един твърде нетактичен дядо, не моят. Тогава той каза на моя приятел нещо, от което ми стана неудобно:
„Виж го Борил. От него ще стане голяма работа, голям човек.” – подтекстът беше – “А от теб нищо няма да излезе.”
Нямам представа защо го е казал и от къде е решил “колко голяма работа” ще стана. По някакъв начин, без да го осъзнавам, си бях създал този имидж.
Поуката, която си изваждам от тази ситуация: “Добрите момчета не винаги печелят, но когато го правят, им се получава много по-лесно.“

Отличникът

Не мога да го скрия, въпреки, че нямам очила, в училище се водех отличник. Справях се добре, слушах внимателно, правех си домашните и се представях качествено на контролни и други подобни. Учителите бяха решили, че съм отличник и много умен. Хехе.
Какво означаваше това за мен?
Означаваше, че след 8-ми, 9-ти клас не си давах много зор в ученето, и дори да имах някои пропуски в знанията, учителите го толерираха и пак ми пишеха високи оценки, “подчинявайки се” на личната марка, която си бях изградил.
Поуката тук: “Хората вземат решения как да се отнесат към теб повече на базата на дългосочните си впечатления за теб, отколкото на реалните факти и ситуация към дадения момент.“

Пушката

В една от фирмите, където започнах работа преди години, се проявявах като много примерен служител. Изпълнявах всички задачи качествено, навреме и давах повече от себе си, отколкото се искаше от мен.
Какъв беше резултатът? Шефът ми веднъж, на оперативка, каза:
“Борил е като пушка!”
Как ми се отрази това? Включваха ме в най-интересните проекти, съобразяваха се с някои мои, да речем, особености и толерираха мои пропуски, в разумни граници, разбира се. Не мога да кажа, че вършех по-малко работа, но – нека да го кажем така – получавах много повече срещу вложения от мен труд.
Поука: “Не е достатъчно да работиш много. Не е достатъчно и да работиш умно. Големият успех идва, когато към тези двете добавиш и щипка лична реклама и PR.”

Блогърът

Моят сайт – BORILBOGOEV.COM – съществува от огромен брой години. Като гледам кога съм регистрирал домейна (2 август 2001 г.), вече го имам над 16 години. От тогава моят сайт е претърпял много промени. Няколко пъти беше блог, няколко пъти – сайт за услуги и т.н. Чак през последните 6-7 години имам по-интегриран подход към него.
През 2007 г. създадох един сайт, който бях кръстил – INTERNET-PROFITS.NET. Наскоро спрях да го поддържам и не поднових домейна. Исках да се фокусирам върху личния си бранд и сайт. Но тогава пишех доста статии за онлайн бизнес и маркетинг в него.
Благодарение на тази си дейност, бях “приет” в обществото на блогърите и имах щастието и честта да участвам в един проект, който нарекохме “Блогопедия” – http://blogopedia.bg/ . По инициатива на Пламен Петров – http://blogatstvo.com – се събрахме 12 “блогопеда” и написахме книга. Нейната цел беше да популяризира блоговете и да предостави тонове полезна и напълно безплатна информация.
Какво ми донесе това? Контакти и приятелства с едни от най-интересните и влиятелни личности в българското Интернет пространство, много забавление и позиционирането ми като експерт по монетизация на сайтове. Ако нямах блог, това нямаше да се случи.
Поуката: “Контактите са супер важни. Не е важно колко хора познаваш, а кого познаваш.“

Човекът с курсовете

 През 2011 г. стартирах първия си онлайн курс – “Летящ старт в Интернет маркетинга”. В него пресъздадох своите знания за интернет маркетинга. Този курс беше първият по онова време, а и най-обстойният. С две издания и 15 модула, той покриваше и продължава да покрива най-важните елементи на онлайн маркетинга.
Курсът беше успешен и неговата поява ме извади от пейзажа на българския уеб бранш и ме постави решително като част от предния план. ? Той беше причината да бъда поканен от Ованес Ованесян от Web & Events – https://webandevents.com/ – да изнеса лекция на неговото събитие “Интернет маркетинг с нулев бюджет”.
Поуката от този етап от живота ми: “Действай, изкарай продукта си на пазара, бъди полезен и го покажи на колкото може повече хора”.

Борил Богоев = Имейл маркетинг

Много се готвих за презентацията за “Интернет маркетинг с нулев бюджет”. Кръстих я “Email кама сутра”. Пожъна страхотен успех. След лекцията ми имаше опашка от 20 човека с въпроси и поздравления. Не мога а не кажа, че мед ми капеше на душата. ?
Оттам тръгна името ми (т.е. личната ми марка) като човекът-имейл маркетинг. И до сега хората ме свързват с тази област, въпреки, че покривам много по-широк диапазон от експертизи.
Какъв е резултатът от всичко това?
Вече над 6 години след тази първа презентация, мои партньори, приятели и колеги ми пращат клиенти за консултации, обучения и услуги, свързани с имейл маркетинга. Бях поканен (което е абсолютна чест за мен) да водя цял (огромен) курс по имейл маркетинг в СофтУни – https://digital.softuni.bg/trainings/33/e-mail-marketing-december-2017. Сега пиша книга по темата, работя с няколко клиента в тази област и се развивам бурно, помагайки на още повече клиенти.
Поуката: “Първото впечатление остава дълго време. Внимавай какво първо впечатление създаваш”.

Известен експерт по маркетинг

Дали и колко съм известен не е нещо, за което мога да дам мнение или оценка. Надявам се това да направи аудиторията. Факт е, обаче, че през последните 4-5 години практически никога не ми се е налагало да си търся клиенти. Те сами ме намират, пишат ми, обаждат ми се и някои дори се сърдят, че не мога да смогна да им обърна внимание.
Казвам това, не за да се хваля – нито съм единственият, нито съм пък най-известният. Това, което искам да кажа е, че тази репутация ми позволява да постигам по-лесно целите си, да намирам по-лесно и по-качествени клиенти, да се запознавам лесно с хората и да намирам лесно партньори за съвместни начинания.
Как се стигна до тук? Множество публични изяви – семинари, конференции, обучения… Винаги ще бъда благодарен на Ованес Ованесян, Ален Попович, Бисер Вълов, Радомир Русев, Мирослав Запорожанов, Стилян Запорожанов, Иван Ненков, Геннадий Воробьов, Майк Рам, Стойне Василев, Надя Гогова, Любо Стоянов, Пламен Попов и още много други приятели и партньори, които ме подкрепиха по пътя.
Така стигаме и до едно от най-важните  правила при изграждането на личната марка:
“Стани и се покажи пред аудиторията. Покажи себе си. Раздай се. Резултатите ще те изненадат приятно.”
Защо споделям личната си история? Защото искам да наблегна върху няколко важни неща:
 
Първо: Всеки от нас е ходеща марка, всеки от нас има име и репутация.
 
Второ: Ако не работиш за изграждането на своя имидж, другите ще го направят вместо теб, но може резултатът да не ти хареса.
 
Трето: Личната марка и имидж работят за нас или против нас не само в бизнеса, но и в кариерата и личния живот.
Изграждането на лична марка е толкова важно нещо, че беше в топ 3 интересни теми в моята Есенна анкета и аз реших да подготвя онлайн обучителна програма по темата. Повече информация за нея можете да намерите на следния адрес:
(Важно: Ранните записвания за Програмата са до 19.11.2017 г. До тогава цената е намалена с 50%. След тази дата се удвоява.)
Share This