Първи стъпки в качественото „СПАМ-ене“

от авг. 4, 2016Актуално, Бизнес, Блог, Маркетинг

„Получих един спам“, „Тези само ме спамят“, „Писна ми от спам“.

Чуваш ли често тези реплики? Произнасяш ли ги често? Аз също се замислих – колко често получавам спам и в какви обеми. Погледнах пощенската си кутия и ето какво видях…

isthatspam

„Леле-мале, пощата ми е пълна със СПАМ!“

Това си помислих в началото. А после се вгледах внимателно. Разгледах писмата едно по едно. И какво установих?

Оказа се, че не успях да намеря нито един мейл за виагра, оплешивяване, форекс или други подобни. Открих, че получавам всички тези имейли, защото аз самият съм се регистрирал и съм дал съгласието си да ги получавам. Да, за повечето от тях съм забравил, че е така, но фактът е, че сам съм си дал имейла, за да ми го „спамят“.

И затова си зададох следващия логичен въпрос…

СПАМ или качествен имейл маркетинг?

От 9+ години се занимавам с имейл маркетинг и той е мое ежедневие. С други думи, свикнал съм с него. И каква е изненадата, когато се сблъскам с нормални хора и заговорим за имейл маркетинг? Осъзнавам, че те не споделят чак толкова моя възторг от този метод за комуникация с аудиторията. Те са от „другата“ страна. Те получават имейлите. Те са тези, които се ядосват и оплюват „спам“-а.

В такива ситуации обикновено си слагам месиянската шапка и се опитвам да прокламирам предимствата на имейл маркетинга и най-вече да образовам околните каква е разликата между СПАМ и качествен имейл маркетинг. Е, в този момент, обикновено или ми теглят една или, ако са приятели, сменят тактично темата и казват „наздраве“.

Обаче аз съм досаден и затова и с вас ще споделя няколко ключови идеи от имейл маркетинга:

Какво е имейл маркетинг?

Много просто – трупаш списък (база данни) с информация за хора и им изпращаш масови имейли. По принцип е доста по-сложно, но това е есенцията.

Как да различим СПАМ-а?

Основно по начина на изграждане на базата данни с абонати и нейното използване. Ето трите основни варианта:

1. Opt-In: Даваш им основателна причина и хората се записват самостоятелно и собственоръчно в базата ти данни. Могат да се отпишат по всяко време. Когато се отпишат, не ги безпокоиш повече.

2. Opt-Out: Изравяш отнякъде данните (имейл, име, телефон и др.) на хората. Ти си ги записваш в твоята собствена база данни. Те могат да се отпишат по всяко време, а когато се отпишат, не ги притесняваш повече.

3. СПАМ: Ти си ги записваш. Може да им дадеш, а може и да не им дадеш възможност да се отписват. Ако се отпишат, ти пак ги записваш и ги „спамиш“ до дупка.

Какво да правим, когато получаваме „СПАМ“?

Ето няколко стратегии за действие:

1. Четеш си го. Ти си се записвал, ти си ги чети. 🙂 Триеш ненужното. В някакъв момент ще получиш нещо интересно и важно.

2. Отписваш се. Ако си се записал навремето, но сега вече нямаш нужда от тези имейли, не се ядосвай. Просто потърси линк или бутон за отписване. Обикновено е най-отдолу, с малки букви. Натисни го, отпиши се и забрави.

3. Оплакваш се, където трябва. Ако си се отписал/а и продължаваш да получаваш писма или не си се записвал, а получаваш, имаш право да се оплачеш в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Искам да кажа, няма смисъл да се оплакваш на приятелите и колегите си. Направи 1, 2 или се оплачи на КЗП.

И следва логичният въпрос…

Какво е „качествен“ имейл маркетинг?

Знаеш, че правиш качествен имейл маркетинг, когато:

1. Даваш на хората основателна причина да си дадат данните за контакт и да се съгласят да получават съобщения от теб.

2. Хората сами се записват в базата ти данни и предоставят желаната информация.

3. Не споделяш информацията за своите абонати с никого. Дори с баба си. Те са се доверили на теб, а не на нея.

4. Изпращаш им само информацията, за която са се записали. Ако си им обещал новини от модния подиум, а после ги заливаш с реклама на фирми за бързи кредити, доверието, което са ти гласували, няма да се задържи дълго.

5. Чрез писмата си, позволяваш на получателите да усетят човека зад тях, а не корпоративната машина и звука от отваряне на касов апарат.

6. Когато се отпишат от списъка ти, не ги притесняваш повече. Очевидно е, че не си им интересен вече.

7. Измерваш и анализираш редовно най-важните имейл маркетинг показатели (list size, open rate, click rate, conversion rate, unsubscribe rate) и регулярно набелязваш мерки за тяхното подобряване.

Честно казано, това е всичко. Ако следваш тези 7 правила или стъпки, много е вероятно, когато изпращаш имейл на своите клиенти и абонати, те да не си казват „Поредния СПАМ!“.

Вследствие на това е възможно абонатите да започнат да четат имейлите ти. Възможно е да започнат да ти отговарят. Възможно е да започнат да купуват от теб. Възможно е да започнат да те препоръчват – теб и бизнеса ти. Възможно е да започне да се изгражда една връзка на доверие и удоволствие от общуването между вас.

И тогава вече имаме „качествено СПАМ-ене“, т.е. СПАМ-ът се превръща в желана кореспонденция. На това му казвам аз КРАСОТА! Така се прави имейл маркетинг. Така се прави бизнес. Трябва и двете страни да са доволни. Иначе няма сделка.

P.S.: Ако се интересуваш и/или се занимаваш с имейл маркетинг, сигурно ще ти е интересен новия ми онлайн курс – „Email маркетинг за начинаещи. Практичесто ръководство: Как да правим успешен имейл маркетинг с MailChimp“.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА КУРСА ТУК

Share This