Попаднах на Gumroad преди години. Nathan Barry разказваше за launch-a на новата си (тогава) книга и как използва Gumroad за разплащания – супер лесно и бързо. Той после създадде ConvertKit, а аз пробвах Gumroad.

Наистина, беше супер просто и лесно. Имаш бутон, отваря се едно прозорче, клиентът въвежда кредитна карта и плащането отива в PayPal. easy-peasy. Тогава, обаче, не видях начин да интегрирам тази система, поради различни причини. А и ми се видя доста ограничена.

След години, видях, че Gumroad доста се е развил и го тествах с няколко дигитални продукта. Представи се добре. Имаше нови функционалности: публикуване на съдържание, имейл маркетинг, sales страници и т.н.

Междувременно, слушайки подкаста на Noah Kagan, попаднах на епизода “How to Run a $100M Company Without Meetings (w/ Sahil Lavingia)”. Тогава не знаех, но се оказа, че Sahil Lavingia е именно създателят на Gumroad. После изслушах и книгата на Sahil – “The Minimalist Enterpreneur” и станах сериозен фен на този човек (Сахил) и нещата, които създава. 

И именно тогава – около подкаст епизода и публикуването на книгата – Gumroad направиха огромен update (едва ли това съвпадение във времето е случайно, разбира се). Промениха дизайна, добавиха още функционалности, подобриха някои от старите. Също така, промениха бизнес модела си и вместо месечна такса, клиентите им заплащат различен процент от сумите на транзакциите, които правят, в зависимост от обема продажби.

В този момент, мозъкът ми, който вече плуваше в ендорфини при мисълта за Gumroad, буквално се наду и взриви в рамките на черепната ми кутия, изтласквайки плътни кълба розово-лилав дим през ушите и носа.

Защо стана така? Сега ще ви разкажа…

Какво можем да правим с Gumroad?

Ако използваме наличните възможности на платформата (или само част от тях), можем да направим много, особено ако сме създатели, консултанти, преподаватели, онлайн предприемачи. Ето няколко идеи:

Система за лесни и бързи разплащания

Да кажем, че сте артист или автор на електронни книги или правите хороскопи. Вместо да се занимавате да инсталирате шопинг колички и системи за разплащания, просто си правите акаунт в Gumroad и въвеждате своя PayPal имейл. Има лесен инструмент за дефиниране на продукти, цени и отстъпки. Получавате линк (или код за бутон), поставяте си го на сайта, в социалните мрежи или в бюлетина и клиентите кликват и купуват.

Онлайн магазин за дигитални продукти

Можете да създавате продукти, като дефинирате заглавие, описание, икона. Можете да поставяте изображения. Самите дигитални продукти (видеа, PDF, архиви, документи) могат да бъдат качени направо в Gumroad и системата управлява изтеглянето им. За PDF книгите, може даже да бъде добавен автоматично код-идентификатор на купувача в самия PDF. Така, ако някой започне да споделя безплатно вашата електронна книга, когато попадне при вас, ще видите, кой от вашите клиенти е сгазил лука. Също така можете да имате различни вариации на продуктите, т.е. пакети, планове и т.н.

Платен имейл бюлетин

Системата предлага възможност за абонаметни плащания. По този начин, вместо да продавате единични продукти, можете да получавате регулярни плащания, абонирайки клиентите си за информация, помощ, консултации или каквото друго решите.

Сайт с ограничен достъп и месечна такса

Поради наличието на абонаментни плащания, Gumroad може много успешно да се използва и като membership платформа, тъй като предлага и управление на съдържанието. Така, можете да получавате абонаментни суми от клиентите, а те да получават достъп до своята библиотека от ресурси, които могат да са от всякакъв дигитален тип – документи, видеа, аудиофайлове, темплейти и т.н.

Блог с безплатно и платено съдържание

Gumroad има и възможност да публикувате статии (posts) и да ограничавате достъпа до тях – за широката аудитория или само за клиенти закупили конкретен абонаментен план или продукт. Така, много лесно, можете да създадете блог, който има и premium секция със статии, достъпни само за VIP читатели.

Платформа за бързи MVDPs (Minimal Viable Digital Products)

Трябва да призная, че платформата има доста ограничения, но е ненадмината в две неща – 1) лесна и проста за работа; 2) изключително кратко време от идеята до публикуването. В същото време, има всички необходими функционалности за пълноценен launch. Това превръща Gumroad в идеалният инструмент за бързо изстрелване на малки дигитални бизнеси. Ако те се покажат като перспективни, може да се инвестира в по-мощни системи и инструменти.

Learning Management система

Както споменах, има възможност за публикуване и организиране на дигитални ресурси от всякакъв тип. По този начин, Gumroad може да бъде дом за вашите онлайн обучения и го прави с лекота, въпреки ограничените си функционалности.

Уебсайт-портфолио с възможност за продажба на дигитални ресурси

Тук, малко се изхвърлям, но няма как да не го споделя. Наистина, представителната част на Gumroad се състои в една начална страница, на която можете да представите своите продукти, абонаменти и постове. Въпреки това, може да служи като начално портфолио за вашите креативни проекти – дизайн, копирайтинг, услуги, консултации.

Афилиейт маркетинг платформа

Това е една от функционалностите, които ме правят истински щастлив. Афилиейт системата на Gumroad работи като “слънце” – мощно и винаги. А всъщност е много проста: Всеки, който има профил в Gumroad, може да създава продукти (и да ги продава), както и да споделя чужди продукти и да получава комисионна при направена продажба.

Най-важните функционалности на Gumroad

Ако трябва да погледнем чисто технически, всички споменати възможности, се осигуряват от следния “прост” списък от функционалности (features):

 1. Начална страница с малка секция за представяне на магазина/пространството.
 2. “Решетка” с продуктите, които продавате.
 3. Отделен таб за публикациите и абонаментите.
 4. Проста форма за записване в имейл списък.
 5. Страница за всеки продукт (product details).
 6. Възможност за плащане с карта или PayPal.
 7. Профил – минималистични данни.
 8. Управление на продуктите – създаване, редактиране.
 9. Управление на публикациите – създаване, редактиране.
 10. Workflows (в секцията за управление на публикациите).
 11. Справка за аудиторията, разделена на “последователи” и “клиенти”.
 12. Статистика за продукти, продажби, трафик (доста опростена).
 13. Плащания – сумите, които имате да получавате или сте получили от продажбите.
 14. Библиотека – мястото, където се намират продуктите, които вие сте си купили от други автори.
 15. Настройки – всички важни настройки на система, плащания и т.н.
 16. Афилиейт партньори – вашите партньори и тяхното представяне.

Практически, това е всичко. Изключително просто, лесно и бързо за употреба. Нямаше как да не стана фен на Gumroad.

Ограниченията на Gumroad

Разбира се, няма как да не минем без сериозни ограничения, след като имаме толкова силно опростяване и минимализъм. Основните ограничения (с които, аз лично, съм ОК), са:

 1. Много малък контрол върху началната страница.
 2. Няма shopping cart, клиентите поръчват продуктите един по един.
 3. Имейл списъкът съдържа само имейл адрес, няма персонализация.
 4. Workflows нямат разклонения, а само отстояние във времето (класически autoresponder), но пък могат да бъдат създавани за различни първоначални тригери.

Тези ограничения са си сериозни, ако човек иска да изгради огромен онлайн магазин или бизнес. Но за споменатите по-горе цели, смятам, че Gumroad са постигнали перфектния баланс.

А сега, накъде?

Силно препоръчвам да се запознаете с Gumroad (ако все още не сте го направили). Ето най-важните ресурси по темата:

Gumroad (официални ресурси)

Моят Gumroad:

Какво мислите? Харесва ли ви Gumroad?

Share This