Нали помните историята на зеления гигант Хълк. Когато се ядоса, кроткият гений Брус Банър се превръща в зеленото и неконтролируемо разрушително чудовище Хълк, което става опасно дори за приятелите си. Вярваме или не, у всеки от нас се крие по един Хълк.

Всеки път, когато се ядосаме на някого, зеленото зло се надига в гърлото ни и може да ни накара да кажем или направим неща, за които е възможно да съжаляваме месеци и години след това.

Всеки път, когато се чувстваме нещастни, потиснати, тъжни, обезсърчени, притеснени, ние предизвикваме зелената напаст да отрови живота, резултатите и представянето ни в която и да е ситуация.

Всеки път когато се оплакваме, мрънкаме, гледаме негативно на нещата, зеленото дърво се опитва да се промуши в колелата и да спъне напредъка ни.

Всеки пък, когато се страхуваме да предприемем крачката, в която вярваме и искаме, когато не смеем да рискуваме, а знаем, че това е нашият път, зелената мъгла изпълва душите ни и ни пречи да видим пътя към осъществяването на нашите мечти.

Всеки път, когато се чувстваме виновни, не уважаваме и не обичаме себе си, отнасяме се зле с тялото и ума си, самобичуваме се и не харесваме себе си, зеленият бумеранг се засилва с неприятно свистене към нас самите.

Представете си, че всеки път, когато сте нещастни или негативни, изпитвахте страшна болка или получавахте сърдечна атака?

Колко време мислите, че щеше да ви отнеме, да се вземете в ръце и да поемете контрола над вътрешния си свят?

Направете си експеримент – нека някой приятел ви удря шамар всеки път, когато демонстрирате негативна настройка чрез поза, думи, изражение или действия. Ще се радвам да споделите резултатите от този експеримент с мен.

Идеята ми е, че колкото и да не ни се вярва, ние имаме контрол над вътрешния си свят. Причината, поради която не всички го упражняваме обикновено са комбинация от следните:

  1. Не вярваме, че можем.
  2. Управлението на емоциите и вътрешната нагласа е умение, което трябва да се усвои и е необходимо време за това. Не става веднага.
  3. Не сме достатъчно мотивирани, защото не усещаме негативните ефекти веднага. А тях ги има. Те просто се проявяват след месеци или години.

И така, как да овладеем зеленото чудовище в себе си? Ето три прости стъпки:

  1. Хванете го, когато започне да се надига. Наблюдавайте се и се хващайте, когато сте негативни. Това се проявява в мислите, вътрешното усещане, думите, действията, които правите. Необходимо е да осъзнаете и да признаете, че негативното се опитва да ви завладее.
  2. Успокойте чудовището. Дишайте дълбоко, усмихнете се, отпуснете се, погледнете към нещо красиво, прочетете виц, прегърнете любим човек.
  3. Отвлечете вниманието му и го приспете. Потърсете позитивната гледна точка на ситуацията или се фокусирайте не върху проблема, а върху намирането на неговото решение.

Ако практикувате тези три прости стъпки всеки път, когато усетите, че се чувствате нещастни, постепенно ще дресирате зеленото чудовище и ще постигнете контрол над нещо, за което обикновено смятаме, че е извън нашите възможности да озаптим.

Share This