Признавам си, че преди години, терминът „иновация“ ми звучеше доста общо, като нещо, което не свързано с мен, а по-скоро с науката и технологиите. Наблюдавах как популярността на изрази като „иновации в бизнеса“, „иновативен подход“, „системи за иновация“, „иновативни продукти“ расте и се появява все по-често в моя newsfeed.

Благодарение на упоритите усилия на една малка група хора, обаче, идеята, че иновацията засяга и мен – пряко и косвено – най-накрая проби през мъглите от маркетинг идеи, изображения на Apple продукти и желания за пенсиониране на Френската Ривиера, кълбящи се в черепната ми кутия.

Ако погледнем една бърза дефиниция на термина „иновация“, ето какво се оказва, че означава той:

Виждаме, че откриването и прилагането на нови методи, нови идеи, нови продукти и т.н. спада към иновацията, като процес, а и като краен резултат. А като се замислим, всичко, което е постигнало човечеството, като развитие, както и всеки един отделен човек, се дължи на това, че е реализирана промяна. Промяна към нещо ново, по-добро, по-високо, по-силно, по-мощно, по-красиво…

Не мога да не се сдържа да споделя супермъдрата мисъл, която ми хрумва в момента:

„Интереса клати феса, но иновацията движи прогреса“

Борил Богоев

Като се зачете човек в Интернет, оказва се, че иновацията е доста важна както за хората, така и за бизнесите. За всички организации.

Ако имате собствен бизнес във висококонкурентна среда (или работите за такъв), иновацията може да бъде решаваща за оцеляването и развитието му.

Тогава, резонно, изниква въпросът:

„От къде да черпим вдъхновение, идеи и ноу-хау за иновации?“

Направих няколко проучвания и се оказа, че иновацията или по-скоро вдъхновението за нея, може да дойде от много различни места. Всъщност, възможностите са практически неограничени. По-долу давам десет идеи за източници на вдъхновение за иновация в бизнеса, някои от които – леко нетрадиционни. За други, сигурно вече сами сте се сетили.

Източник № 1: Клиентите

Разбира се, предполага се че вече имате клиенти. Дори да имате само един клиент, той може да е богат източник на идеи за подобрения и иновации на вашите продукти, услуги, цени, оферти, обслужване. За тази цел е напълно достатъчно да слушате какво ви питат клиентите, от какво се оплакват и (последното е чисто злато) какво ви предлагат да подобрите.

Източник № 2: Книгите

Сега е модерно да се чете. Поне сред моите приятели. Също така, много (да не кажа повечето) успели хора, особено в областта на бизнеса, потвърждават, че четат много. И то не любовни романи, а бизнес книги, книги за личностно развитие, биографии.

Колкото повече четете, толкова повече разширявате своя свят. Колкото повече разширявате своя свят, толкова повече нови концепции, идеи, факти навлизат в него и толкова повече възможности започвате да виждате. Като комбинирате качество и количество на поглъщаната информация, резултатът може да наподобява термоядрен синтез на идеи.

Източник № 3: Хората, с които не сте съгласни

Изненада. Хората, статиите, мненията, книгите, твърденията, с които не сте съгласни и срещу които усещате съпротивителна реакция, могат да се окажат катализатори на нови идеи, да отворят пред вас нови хоризонти и да ви помогнат на иновирате бързо и смело. Така че, поне си позволявайте да възприемете и разберете идеи, различни от вашите разбирания и убеждения. Не е необходимо да се съгласявате, просто ги вкарайте в базата си данни.

Източник № 4: Сънищата

Има множество документирани случаи, когато велики идеи са идвали на хората, докато спят. Тук дори се спомеава и Айнщайн. Сънищата се проучват активно от множество изследователски екипи по света, макар че все още не всичко е ясно около начина, по който те оперират и каква е тяхната функция.

За целите на иновацията, обаче, не е необходимо да задълбаваме чак толкова. Достатъчно е да съберем информацията предварително – да проучим, да съберем мнения, да генерираме варианти и да ги предоставим на своето подсъзнание. След това, да се опитаме да припомним и запомняме сънищата си.

Не може да се каже, че е гарантирано, но невероятният компютър, намиращ се между ушите ни, е възможно да „изплюе“ решение на наш бизнес или личен проблем под формата на сън или дани даде идея за разтърсващата иновация, която искаме да внедрим от много време насам.

Източник № 5: Нашият екип

Напоследък не съм голям фен на срещите с цел „брейнсторминг“, но това, което бих препоръчал горещо е:

А. Обмисляте и дефинирате заданието / проблема.

Б. Представяте го на своя екип или партньори и го обсъждате.

В. Оставяте ги 24 до 48 часа самостоятелно да проучат и да генерират идеи на спокойствие.

Г. Правите среща за споделяне на идеи (а не за генерирането им на място). На срещата обсъждате и оценявате идеите.

Д. Избирате най-добрата идея (съгласно предварително заложени критерии) и набелязвате следващите стъпки за нейната реализация.

Е. Не забравяйте да дефинирате краен срок и отговорници. В противен случай, добрата идея ще си остане само една… идея.

Източник № 6: Събития, конференции, семинари

Това е любимата ми тема. Не ходя често по събития (не поради нежелание), но абсолютно всеки път, когато съм посещавал или участвал в конфененция, изложение, семинар, обучение, съм се връщал от събитието „зареден до козирката“ с вдъхновение, идеи, ентусиазъм, изпълнен с движеща енергия да вървя напред и да правя нещо ново и по-добро.

Затова, за себе си, винаги съм знаел (а то не е и някаква невероятна тайна), че такъв тип събития – дори тези, които са наречени „обучения“ – имат за основна роля не толкова да ни научат на нещо, а по-скоро, да ни дадат други, още по-ценни неща: вдъхновение, контакти, заряд. Именно затова и ходя на събития (когато ходя) – заради заряда, който получавам.

[ Вече се досещате, че ще ви рекламирам Innovation Explorer 2020, но това ще стане малко по-нататък. ]

Сега, нека да погледнем какви ресурси, свързани с иновацията съм подготвил:

Ресурси

100+ sources that every innovation professional should know

Огромен ресурс на Board of Innovation с над 100+ източника на вдъхновение за хора, занимаващи се с иновации. Вижте тук…

10 Sources to step up your innovation game

Отново от Board of Innovation, още 10 източника на информация, които ще ви помогнат да следите тенденциите и да си осигурявате стабилен поток от идеи. Ето ги…

Top 15 of Best & Most Recommended
Innovation Blogs

В тези 15 блога има наистина огромно количество от информация по темата. Въпросът е не дали ще намерите интересни идеи и вдъхновение, а как ще можете да обработите толкова много от тях. Все пак, може да опитате тук…

Бонус: 40 brilliant and complex topics explained perfectly by infographics

Не само аз обичам инфографиките – те са красиви, представят дадена тема ясно и образно, а и – не на последно място – спестяват време за възприемане и обработка на информация.

Ето един блог пост, в който са събрани 40 инфографики, представящи някои от сложните концепции на нашето съвремие по образен начин. Вижте инфографиките тук…

И сега: Innovation Explorer 2020

Събитие на иноваторите и смелите мисли

„Това е за лудите. Тези, които не пасват. Бунтовниците. Създателите на проблеми. Кръглите колчета в квадратните отвори. Тези, които виждат нещата по различен начин. Не са любители на правилата. И нямат уважение към статуквото. Можете да ги цитирате, да не сте съгласни с тях, да ги прославите или оскверните. Единственото нещо, което не можете да направите, е да ги игнорирате. Защото променят нещата. Те тласкат човешката раса напред. И докато някой може да ги вижда като луди, ние виждаме гениите. Защото хората, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.”

Реклама на Apple (1997)

На 20.02.2020 в София Ивент Център ще се проведе за шеста поредна година международният форум за иновации Innovation Explorer. Събитието което в началото на всяка следваща година провокира бизнеса в България да мисли за бизнес развитие, повече инвестиции в по-добро икономическо образование и иновации у нас.

В компанията на един от топ 100 лектори на Wired – Герд Леонард от Швейцария, една от топ 100 най-влиятелни жени лидери на Forbes – Йене Асегид от Етиопия, една от топ 100, най-влиятелни жени в космонавтиката – Адриана Мараис от Южна Африка, тази година събитието провокира да стигнем още по-далеч напред в бъдещето. С участието на новите инвестиционни фондове на Българския пазар – Bright Cap Ventures, Innovation Accelerator, Empact Fund ще ви отведем на пътешествие 10 години напред във времето и каква смятаме да оставим България тогава.

Сред темите за 2020 година попадат 10-те най-важни неща, които трябва да знаете за бъдещето, как се раждат иновациите, как се раждат държавите иноватори, кои са секторите способни да генерират икономически чудеса у нас и защо стратегиите са дългосрочни, а лидерите се обучават.

Сред топ-лекторите ще видите наживо в България още: Тим Кемп от PwC (Англия), Авигал Нир от Мейсънс Груп (Израел), Филип Буланже от Асоциация на професионалните оратори (Франция), Мадлена Комитова (Виена), Даниел Лорер, Павел Езекиев, Левон Хампартцумян, Ана Хира (България), модериани от най-добрите български журналисти Ирина Недева (БНР), Иван Бедров (радио Свободна Европа), Миролюба Бенатова, представители на “Заедно в час”, Innovation Starter и др.

Не пропускайте да закупите билет с цена за ранна регистрация на www.innovationexplorer.bg до края на януари 2020 г.!

Събитието се организира с генералната подкрепа на UniCredit Bulbank, Kaufland, HPE operated by Selectium, Microsoft Bulgaria и в партньорство с българската иновационна екосистема, представена от над 50 организации.

Share This