Практически всички ние искаме да успеем в някаква област. Едни от нас искат да забогатеят. Други – да успеят в кариерата. Трети да станат известни. Четвърти – да отслабнат и/или да направят перфектно тяло. Пети – просто никой да не ги закача и да си живеят живота.

И толкова много от нас търсят и изпробват най-различни сложни, рисковани и дори съмнителни схеми, с помощта на които се надяват да постигнат заветната цел.

Веднага ни хващат окото идеи и възможности за „удари“ и бързо забогатяване. Схеми за бизнес „с минимална инвестиция“, „парите да работят за нас, докато спим“ и „без да са необходими умения или опит в тази област“. Надяваме се леля ни да ни завещае имот или търкаме билетчета от Лотарията, докато ни позеленеят пръстите. Но пустото богатство все не идва.

Чудим се как да прецакаме колегите и да се подмазваме на шефа, да плетем интриги и да удряме под кръста. Надяваме се, че ние ще вземем мечтаното повишение и предвкусваме 13-тата, 14-тата и 15-тата заплата. Живеем заради бонусите (ако имаме такива).

Публикуваме откровени глупости или просто се излагаме в социалните мрежи, с едничката надежда видеото или снимката ни да станат „вирусни“ и да се сдобием със своите 15 минути слава.

Четем и вярваме на статии за „бързо отслабване“, „магически чайове“, „лунна, юпитерова, космическа, 63-дневна и трипозиционна диета“. Изпробваме гладуване на сини  сливи, 10 клизми на ден, липосукция, зелева чорба, секс с извънземни… Даже успяваме да отслабнем със 7 килограма, а до месец качваме нови 12.

Караме се с всички или пътуваме до Тибет, озоваваме се в йога ашрам или си купуваме колиба под Черни връх, само и само да намерим мечтаното спокойствие и единение със себе си и природата и да редуцираме стреса си.

Мъдрите изводи за постиженията в Живота

За всичко, написано до тук, говоря практически от личен опит, защото съм изпробвал десетки схеми за изкарване на пари и десетки диети. За кариера никога не съм се борил, но съм наблюдавал какво се случва около мен. И на базата на моя 40+ годишен опит и наблюдения, мога да кажа, че съм достигнал до няколко „мъдри“ извода (или поне аз си мисля, че са мъдри):

Мъдър извод № 1: Хубавите и ценните неща не могат да се получат/постигнат по лесен и бърз начин. Необходимо е време, труд, усилия, постоянство и упоритост. Тогава, евентуално, постигаме желаната цел. Колкото  по-бърз и лесен успех очакваме (или ни обещават), толкова повече нещата миришат или на заблуда или на откровена измама. Успехът е процес, а не събитие – отнема време и усилия.

Мъдър извод № 2: За да постигнем нещо значимо (най-малкото, значимо за нас самите) е необходимо да се посветим на него. Да премахнем колкото може повече други неща, за да не отнемат от времето и енергията ни. Тоест, необходим ни е фокус. Не можем да постигнем няколко страхотни неща едновременно. Само едно по едно. Както пишеше в една книга:

„Можеш да постигнеш всяко нещо, което искаш, но не и всичко, което искаш.“

Или, както се казва на друго място: „Трябва да се научим да казваме НЕ.“

Мъдър извод № 3: Хората, които следват система, винаги постигат успех – рано или късно. Системите винаги печелят. Но често това не става веднага. С други думи: Ако се включите в схема за бързо забогатяване или да направите „удар“, например – някаква пирамида – има вероятност да изкарате пари. Особено, ако се включите в началото. Но това ще бъде нетраен успех и без особена перспектива за стабилност в бъдещето. От друга страна, ако изградите бизнес система, която носи стойност на правилния пазар, въпреки трудностите, след няколко години ще постигнете успех, който може да бъде стабилен във времето и дори да ви донесе богатство. Всичко зависи от това, колко добра е системата, която сте изградили. Важи, както за бизнеса, така и за отслабването, любовните връзки и кариерата.

Може би заглавието ви изглежда странно и невярно „Животът е просто нещо“, но това няма да  е така, ако прочетете пълната му версия (само за тези, които са стигнали с четенето до тук):

„Животът е просто нещо, но не е нито лесен нито ни дава хубавите неща бързо.“

Рецепти за успех

Ето и няколко рецепти за успех, които сам съчиних и не обвързвам никого с тях. Дори не ви карам да ги изпробвате. Просто ги споделям. Няма как да разберете дали работят, обаче, без да ги приложите на практика.

Рецепта за забогатяване: Ако искате да забогатеете, ето я „истинската“ рецепта (ако приемем, че ще забогатявате с бизнес):

1/ Насочете се към конкретен пазар (група от хора), който познавате.

2/ Вижте кои нужди на тези хора не са достатъчно добре посрещнати и как се посрещат в момента.

3/ Предложете нещо по-добро/по-бързо/по-лесно/по-удобно/по-красиво в областта, в която сте най-добри (вие или вашия екип) и задоволете по-добре съществуващата нужда.

4/ Давайте много стойност и винаги изпълнявайте обещанията си.

5/ Не подценявайте труда си и никога не водете ценови войни (сваляйки цената си). Следете и използвайте най-добрите ценови нива за вашата аудитория.

6/ Изградете бизнес система, способна да работи без вас и да поеме растеж.

7/ Диверсифицирайте, инвестирайте, умножавайте.

Рецепта за успешна кариера: Ако искате да направите успешна кариера и/или печеливша свободна практика, ето няколко стъпки, изграждащи почти универсална рецепта:

1/ Бъдете наясно със силните си страни (умения, таланти, опит) и със слабите си такива.

2/ Непрекъснато развивайте силните си страни и компенсирайте слабите с делегиране на отговорности, технически инструменти или (в краен случай), като поработите върху тях.

3/ Изградете си собствена марка/име/репутация във вашия бранш и в очите на вашите потенциални клиенти и/или работодатели.

4/ Изградете мрежа от контакти, основани на взаимно уважение, не само на интерес.

5/ Работете усилено, раздавайте се на 110%. Никога не правете компромиси с качеството и професионализма си. Давайте повече, отколкото сте обещали.

6/ Демонстрирайте квалификацията и успехите си с помощта на публикации, отчети (към шефа, към клиента) и друга адекватна комуникация.

7/ Изисквайте адекватно заплащане за труда си. Не се подценявайте.

8/ Развивайте се – повече умения, по-големи клиенти, повишения.

Рецепта за отслабване и добра физическа форма: Очевидно е, че аз не съм нито  Джейсън Момоа, нито Лазар Радков. Обаче има неща, които няма как да заобиколите, ако искате да постигнете мечтаното тяло. И тези неща не са лесни. Дори не са забавни. Трудни са. Изискват постоянство и ви причиняват неудобство. Но дават резултат. Ето я рецептата тук:

1/ Яжте качествена и полезна храна. Намалете порциите, увеличете качеството. Яжте, когато сте гладни, не се тъпчете по навик. Спрете да ядете, преди да сте се „наяли до насита“. Дъвчете много и се наслаждавайте на всяка хапка.

2/ Движете се, спортувайте. Не говорим да тренирате за Мистър Олимпия. Започнете с ходене, после с бързо ходене. Тренирайте у дома. Практикувайте йога. Ако желаете – тичайте. Ходете на фитнес. Включете ежедневното движение в живота си. Няма да съжалявате.

3/ Спете достатъчно. Сериалите, нощният живот, компютърните игри и сърфирането в Интернет са далеч по-маловажни от здравето ви. Установете коя е идеалната продължителност на нощния сън за вас и го спазвайте като закон. Но, определено, 3-4 часа на нощ тялото ви не може да се възстанови и да работи на пълни обороти на следващия ден.

4/ Редуцирайте стреса. Ясно е, че в съвременния свят не можем да избегнем стреса. Той дори се увеличава от година на година – на работното място, в семейството, в средата ни на живот. Затова тук идват на помощ два безценни инструмента – медитацията и хобитата. Тези два типа активности, комбинирани със спорт, здравословно хранене и достатъчно сън, ще се погрижат нивата ви на стрес да бъдат държани в рамките на поносимото и да не влияят зле върху здравето и фигурата ви. Разбира се, по ваше усмотрение, можете да опитате ароматерапия, СПА дейности, енергийно лечение и каквото пожелаете. И да не забравя едно много важно нещо – Природата. Опитайте се да бъдете сред природата колкото може по-често и по-дълго. В градска среда е трудничко, но когато усетите ползата от тези преживявания (надявам се вече да сте я усетили), ще намерите начин.

5/ Поработете върху емоционалната си интелигентност. Страх, безпокойство, гняв, вина, омраза, завист. Това не са състояния, в които бихте искали да прекарате твърде много време. Съвременната наука има множество начини за управление на негативните емоции, тяхното използване за добро и трансформирането им в позитивни алтернативи. Ако не можете да се справите сами, имайте предвид, че не е срамно да се консултирате с психолог/психотерапевт. Това не означава, че сте „луди“, а че имате отговорно отношение към себе си и своя вътрешен свят. Когато се чувствате щастливи и удовлетворени от живота, тялото ви не се чувства като в състезание по оцеляване и разпределя по-адекватно енергията и хранителните вещества в организма.

Спокойствие: Търсите спокойствие, но все не го намирате, ето една проста медитация, която ще ви отнеме 5 мин, но силно вярвам, че ще ви накара да се почувствате по-добре (правя я редовно):

1/ Седнете удобно или легнете и затворете очи.

2/ Отпуснете, доколкото ви е възможно, тялото си – глава, шия, торс, крака, ръце. Постепенно ще ги почувствате леки и дори може да спрете да усещате тялото си.

3/ Дишайте бавно и спокойно, като се опитвате да изпълвате целите си дробове – първо корема, после гърдите – с въздух, а след това бавно да издишвате – пак първо корема и после гърдите.

4/ Опитайте се да си спомните момент от живота си, когато сте били абсолютно и безусловно щастливи. Това може е мимолетен момент или цял период от живота ви. Важно е да сте изпитвали усещането за щастие и спокойствие.

5/ Задълбочете спомена си. Опитайте се да си спомните колкото може повече детайли – какви гледки сте виждали тогава, какви звуци сте чували, какви усещания за допир сте изпитвали, какви аромати е имало, какви вкусове… Потънете в тези усещания.

6/ Обърнете внимание как се чувствате сега.

7/ Отворете очи и се раздвижете.

Надявам се прочетеното до тук да ви е подействало вдъхновяващо и стимулиращо, а не потискащо и натъжаващо. Да, животът не е лесен, но нещата са наистина прости. Не стават бързо, но пък, когато постигнем мечтата си, можем да изпитаме истинско удовлетворение.

Представете си, че пред себе си имате кръстопът с две разклонения. Първият път е кратък и лесен. Вторият минава през сърцето, води към мечтите ви и няма как да е нито кратък, нито лесен. Кой от двата избирате?

Share This