Отначало, Рудолф не осъзна, че се е включил телевизорът, защото предишната вечер беше гледал порно без звук и затова нищо не се чу  при случайното натискане на копчето на дистанционното. Екранът, обаче светна и бе мигновено изпълнен от Джаба Хътянина. 

Рудолф се учуди, не беше очаквал да види Междузвездни войни по Канал 3, затова отлепи дистанционното от петата си – залепено за нея посредством старо парче пица, останало върху килима – и пусна звука.

От високоговорителите се разнесе дразнещ, скрибуцащо-писклив глас, излизащ – очевидно – от устата на съществото, което Рудолф първоначално беше взел за Джаба.

Съществото беше с къдрава къса коса, кръгло туловище, заемащо почти целия екран, лъщящо чело и тлъсти пръсти, обсипани с безвкусно нанизани пръстени от различен стил, големина и метал. Върху пищната гръд се мъдреха огърлици и амулети в целия езотеричен диапазон – от пентаграми, до кръстове, звезди, и руни.

“Имате 52 секунди да вземете решение” – крещеше гласът на съществото – “само до 19:55, пакетът “Вълшебно желание” ще може да бъде закупен на цена 249 лв с ДДС! След това се въща нормалната му цена – 1999 лв!”

Това привлече вниманието на Рудолф и за момент го разсея от плановете му да се самоубие. Той наостри уши и се вгледа по-внимателно в екрана. Долу-вляво имаше етикет, на който пишеше: 

“МАГ СТЕФКА – МЕДИУМ 22-РО НИВО”

В същото време, Маг Стефка, нареждаше:

“Сигурна съм, че имате свидни желания, които все още не сте могли да осъществите. Имате нали?” – косата й се разтресе, а подпухналата й физиономия се прегрупира в нещо, което трябваше да бъде дяволита усмивка, но се оказа гримаса на лека погнуса. Тя продължи:

“Не се отказвайте от мечтите си! Позволете на Вселената и Бог да ви помогнат и да получите това, което най-много желаете!” – Тя се пресегна някъде под масата и извади две кутии – синя със сребърни звезди и златна, с черни луни – и ги показа на камерата с ефектен (според нея) жест, като в същото време изкрещя – “Вземи “Вълшебно желание” и управлявай съдбата си със силата и магията на кристалите!”

Прозвуча драматичен звуков сигнал, след него започна епичен музикален мотив, който леко затихна и на неговия фон, порфесионален диктор, със школуван глас, занарежда:

“Пакетът “Вълшебно желание” съдържа полу-скъпоценен камък по ваш избор, велурена торбичка и ръководство за задаване и изпълняване на желания. Можете да избрете между два типа кристали. 

Първият вълшебен кристал е дуротит – златист естествен, добит от обратната страна на Луната по време на секретни мисии на НАСА – той има свойството да изпълнява всяко ваше желание, каквото и да е то. Има само три условия: 1) Можете да пожелавате само по едно желание на ден. 2) Желанието трябва да се консумира напълно в рамките на деня. 3) Не може да повтаряте желание. 

Втората опция е специалният кристал богатит – той е син, със сребристи включвания и е много мощен. Извлечен е от земното ядро и е зареден с енергията на космоса. Изпълнява всички ваши желания, но единственото условие е, че самият камък, с помощта на Божествените енергии, решава кога и как ще се изпълни вашето желание.”

На екрана се появиха снимки на двата варианта на продукта – златната кутия с нарисувани черни луни и синята – със сребърни звезди. Голям мигащ червеен надпис отброяваше минутите и секундите до края на промоцията. В същото време се виждаше “истинската цена” – 1999 лв – задраскана, а до нея, с прекалено видими цифри, “специалната цена” – 249 лв.

Думите “Обади се сега!”, мигаха в долната дясна част на екрана, а една рисунка на телефонче подскачаше, сякаш звънеше упорито.

Ръката на Рудолф сама се пресегна за телефона. Не уцели от първия път. Пръстите му попаднаха в изоставена, от предишната вечер, купичка с кетчуп. Той ги избърса с псувня отстрани на дивана и опита пак. Взе телефона си, а пръстите му оставиха мазни следи по екрана.

Рудолф не изпитваше никакви колебания, че трябва да има един от тези кристали. Щом чу за какво става дума, взе решението мигновено. Нямаше какво да разсъждава. Съдбата му беше предоставила възможност за изход. Ето че самата Вселена се беше намесила и му казваше как да постъпи в този, несъмнено критичен за него, момент.

Забрави за самоубийството. Вече имаше надежда да си оправи живота. Тези камъни бяха уникални. До сега не беше виждал толкова висша магия, достъпна за масите. Нямаше друг избор, освен да се възползва от предложението и то – в следващите, вече, 23 секунди. Пръстите му сами набираха номера, изписан на екрана.

Имаше и още една поличба, която го караше да мисли, че именно това е правилното решение – към момента, всичките му налични средства (включително спестяванията) възлизаха точно на 249 лв. И това ако не е Знак от Вселената?!

Вече звънеше. Отсреща му вдигнаха и професионално звучащ, глас го поздрави учтиво. 

“Искам да поръчам “Вълшебно желание” на промоция за 249 лв!” – изкрещя Рудолф в страха си да не изпусне сделката.

“Разбира се! Благодарим Ви за обаждането. Кой от двата пакета си избирате – “Дуротит” или “Богатит”?” – гласът му припомни каква е разликата между двата варианта.

Тук Рудолф изпадна в леко объркване и дори колебание. Кое да избере? Бъзро изпълнение на желания, но само в рамките на деня и без повторения? Или, изпълнение на всички възможни желания, но по усмотрение на кристала?

“Абе къде ще ти го чакам тоя кристал? Това е някаква уловка!” – промърмори си под нос Рудолф, а на глас каза – “Избирам “Дуротит”.”

“Страхотен избор.” – Поздрави го гласът в слушалката – “Как ще платите – с кредитна карта или с наложен платеж?”

“Тези да не са луди, да си мислят, че ще им дам номера на кредитната си карта по телефона, брех и тарикати!?” – промърмори си Рудолф – “Кешът си е кеш.” – И после продължи на глас – “С наложен платеж, моля.”

“Много добре, благодаря ви за направената поръчка. Моля, кажете адрес за доставка и данни за контакт с Вас?”

След като предостави всички необходими данни, с чувство за изпълнен дълг и немалка гордост, че е предприел нещо за своето бъдеще, Рудолф затвори телефона, хвърли го на съседния диван и реши да се възнагради със сладолед и една цяла пица.

Сега оставаше да чака пратката да пристигне – “1 до 3 работни дни” – и животът му щеше коренно да се промени.


„Маг Стефка“ е глава втора от книгата с работно заглавие „Камъкът“. Първата глава можете да прочетете тук – „Рудолф“.

Share This