Преди време станах свидетел на една дискусия в популярна българска Faceboook група, свързана с “изкарването на пари” от страна на инфлуенсъри, блогъри, влогъри и други личности, разполагащи достъп до активна и ангажирана аудитория.

Видимо, темата вълнуваше всички. В същото време, над 90% от изказванията бяха свързани с разочарование от липсата на значителни доходи, независимо от наличния брой фенове, читатели или зрители.

Това беше учудващо за мен, тъй като съм запознат с огромното количество информация по темата, налична в Мрежата. С други думи, няма недостиг на практически съвети и идеи как дад се постигне желаният онлайн доход. После, обаче, се замислих, че именно в това е проблемът. Твърде голямото количество от нещо, особено избори и информация, води до объркване и – в крайна сметка – до отказване.

От друга страна, моето монетизационно пътешествие започна в далечната 2003-та година, когато, стартирах оригиналната версия на BORILBOGOEV.COM и започнах своята Freelance практика. Тя после се разви в издаване на дигитални продукти, консултации, афилиейт маркетинг, търговия в Ebay, обучения и много други. Повратна точка беше и защитата на дисертация на тема “Бизнес модели онлайн”, през 2010-та. 

На базата на наблюденията си през послените 20 години, смело мога да кажа, че въпреки добавянето на нови инструменти, нови бизнес модели и нови подходи за монетизиране, принципите си остават същите. Ако четете материал по темата от 2007-ма и от 2021-ва, в тях се говори, грубо казано за едни и същи неща. 

Наистина, междувременно се появиха Instagram, TikTok, LIVE сесии, крипто и много други. Електронната търговия се разви с невероятни темпове. Marketplaces като Amazon и Etsy излетяха в космоса. Shopify направи за онлайн магазините това, което няколко години по-рано WordPress направи за уеб дизайна и MailChimp – за имейл маркетинга… Аболютна, лесна, разбираема, красива, удобна достъпност. Създадоха се хиляди инструменти, подпомагащи монетизацията. 

Гледайки същината на нещата, мога да кажа, че гръбнакът си остава един и същи. Преди да анализираме този “гръбнак”, нека да видим какво е това “монетизация”. Или, най-малкото, да установим терминологията, която ползваме.

Какво е монетизация?

Ако погледнем тълковния речник, ето какво казва той за монетизацията:

Както виждаме, “монетизация” е превръщането на нещо (актив или пасив) в пари. Без да изпадам в научни подробности, за нашите цели, бих обобщил, че думата “монетизация” ще бъде използвна в следния контекст:

“Монетизацията е процесът по  превръщането на наличните ни активи в пари или осигуряването на приход от тях.”

Разбира се, тези активи трябва първо да бъдат осигурени, изградени, разработени, но това е тема за друга статия или дори няколко статии. Бих казал – няколко книги. 

Защо е важна монетизацията?

Може би се питате защо посвещавам толкова време и усилия на монетизацията. Защо е толкова важна? Нали, все пак, парите не са най-важното в живота?

Парите може да не са най-важното и със сигурност не трябва да бъдат самоцел, но определено са важни. Те са ресурс. Инструмент. Ако разполагаме с тях, можем да използваме този ресурс/инструмент, за да осигурим това, което е наистина важно или да подпомогнем или ускорим получаването му.

А ако говорим за бизнеса, най-важното, разбира се, е стойността, която осигуряваме за нашите клиенти и за обществото, в което живеем. По дефиниция, бизнесите се създават, за да бъдат печеливши, т.е. да създават активи, да ги монетизират и да увеличават стойността им.

Монетизацията е важна, защото:

Първо: Предоставя ни инструменти за постигане на нашите цели.

Второ: Дава ни възможност да развиваме бизнеса си и да достигаме до повече клиенти.

Трето: Позволява ни да даваме повече стойност на себе си, на клиентите и на обществото.

Ако попитате 100 човека дали искат да имат повече пари, вероятно 99 от тях ще кажат – “да”. Но ако ги попитате дали имат план и знаят как да го направят, мисля, че броят им ще спадне до към 20-30.

Трябва ли да се чувстваме виновни, ако мислим за монетизация?

Не знам каква е причината, но винаги имам чувството, че сякаш не е прилично да се говори за изкарване на пари от нещо. Като че ли все ще се намери някои да каже или да си помисли:

“Този пък иска да изкара пари от това…”

Личното ми мнение, обаче, е че това е остаряло мислене, може би пренесено от социализма или от криворазбрана “праведност”. Не мога да кажа, че съм експерт по история, психология или религия, така че няма да задълбавам в подробности. 

Просто искам да споделя, че да разполагаш с актив, който можеш да монетизираш и да не го направиш по най-добрия начин, това не само, че не е “праведно”, но е проява на безотговорност и егоизъм. Защо ли?

Ако изкарате пари, ако монетизирате уменията, аудиторията, продуктите, идеите си, вие можете да поддържате и развивате дейността си и по този начин стойността, която създавате да достига до повече и повече хора и да им помага да подобряват живота и бизнеса си.

Ако наблегнете на монетизацията, можете да решите да заделяте част от прихода си за благотворителност. Ако нямате парите, няма как да ги дарите.

Ако успеете да направите бизнеса си печеливш, т.е. монетизирате успешно, ще наемете още хора и ще дадете препитание на още няколко семейства.

Не се срамувайте да монетизирате. Приемете го като свое задължение.

Какво можем да монетизираме?

Както написах по-горе, монетизацията е превръщането на активи в пари. Тоест, можем да монетизираме активи, с които разполагаме. Активи могат да бъдат много неща (не говоря в строг счетоводен смисъл, моля да не анализирате думите ми от тази гледна точка). Ще дам няколко примера:

Пример за актив № 1: Аудитория

Ако имате голяма и активна аудитория в един или повече комуникационни канали, това е безценен актив. Той може да се монетизира по множество начини, в зависимост от вашите цели и от възможностите на платформата. Например, можете да таксувате за реклама, да продавате свои продукти, да консултирате, да провеждате обучения, да организирате събития, да промотирате продукти и услуги срещу комисионна, да създадете затворено онлайн общество с платен достъп и още много други.

Пример за актив № 2: Контакти

Ако разполагате с голяма мрежа от контакти, това също е изключително ценен актив. Можете да намерите партньори за бизнес, да получавате комисионна за осъществяване на сделки и препоръки между членове на вашата мрежа. 

Пример за актив № 3: Знания и опит

Разполагайки с експертни познания и опит в дадена сфера (бизнес, маркетинг, йога, счетоводство, дизайн… списъкът може да бъде безкраен), този актив може да бъде монетизиран по десетки начини. Като се започне от “прости” електронни книги, премине се към консултации и обучения и се стигне до сайтове с платен достъп, видео-курсове и програми.

Пример за актив № 4: Умения

Каквито и професионални умения да имате, най-вероятно някой има нужда от тях и е готов да заплати за това да свършите работата вместо него. Разбира се, има умения и дейности, които се търсят повече, както и такива, които не са чак толкова популярни. Достатъчно е да направите инвентаризация на придобитите до момента умения и да прецените в кои от тях си струва да се фокусирате. Така, монетизирате уменията си с чрез предлагане на услуги.

Пример за актив № 5: Продукти

Независимо дали ги продавате срещу комисионна, купувате на едро, поръчвате брандирани или ги произвеждате сами, наличието на продукти, за които имате пазар и търсене е идеален актив. Монетизирането става, като продавате продуктите и задоволявате съответната нужда на аудиторията. Това може да бъде търговия на едро или онлайн магазин, насочен към крайни клиенти.

Пример за актив № 6: Софтуер

Ако разработвате софтуерен продукт (приложение) или сте представител/партньор на някой, който го прави, вече имате актив за монетизиране. “Просто” трябва да намерите подходящ пазар (всъщност, би трябвало първо да познавате пазара и тогава да създавате/осигурявате продукта). Монетизацията на софтуерен продукт може да стане чрез продажба, абонамент, свързани продажби и по много други начини.

Ако превърнем типовете активи в подходи/стратегии/методи за комуникация, ето какво ще се получи…

Стратегии за монетизация

Методите за монетизация, особено онлайн, могат да бъдат организирани в няколко групи. Съзнателно не употребявам израза . “бизнес модели”, защото монетизацията е само една част от бизнес модела на дадена компания или дори експерт. Затова, нека ги наримаче “методи” или “стратегии” за монетизация.

Ако направите проучване, ще видите, че има десетки и стотиции подходи за монетизация, за “правене” на пари онлайн. Обаче, ако се задълбочите в проучването и анализа на тези подходи (както направих аз, подготвяйки дисертацията си по темата и работейки с десетки клиенти), ще осъзнаете, че основните стратегии са само 7-8. Ето ги:

Стратегия № 1: Услуги

Независимо дали предлагате уеб дизайн, програмиране, счетоводство или изработка на макраме по поръчка, това е услуга, за която вие прилагате своите умения и получавате заплащане.

Стратегия № 2: Електронна търговия

Широко разпростанен и познат на всички метод за монетизация. Продавате продукти с помощта на онлайн версия на магазин, разполагащ с всички необходими атрибути – “витрина”, “пазарска количка” и т.н.

Стратегия № 3: Консултации и коучинг

Можете да прилагате опита, знанията, уменията, образованието и сертификациите, за да консултирате и обучавате тези, които имат нужда да придобият същите активи. Споделяте опита си в добре организирана форма, отговаряте на въпросите на клиентите си, помагате им да постигнат целите си. В замяна на това, те ви плащат и така вие монетизирате знанията и опита си.

Стратегия № 4: Автор-издател

При този метод за монетизация, вие създавате съдържание, за което вашите потенциални клиенти са готови да платят и го правят. Това съдържание може да е под формата на книги, публикации в социалните мрежи, имейл бюлетин, обучения и семинари, обучителни и коучинг програми. В този случай, вие продавате подготвеният от вас информационен продукт, а клиентите го консумират чрез четене, гледане, упражняване.

Стратегия № 5: Сайт с платен достъп

Вместо да продавате информацията, с която разполагате (знания, опит, данни) “на парче”, можете да създадете сайт с платено съдържание, достъпно само за хора, които са заплатили съответния абонаментен план. Това е и един от най-печелившите подходи за монетизация, защото ви дава източник на регулярен доход.

Стратегия № 6: Онлайн медия

Това може да бъде имейл бюлетин, блог, влог, онлайн списание, новинарски сайт, подкаст и т.н. Вие публикувате съдържание, което достига до вашата аудитория през съответния канал. Същият канал може да бъде използван за комуникиране на услуги, продукти, препоръки, консултации, книги, дигитални продукти и много други. Един от най-гъвкавите и обхватни стратегии за монетизация.

Стратегия № 7: Уеб/мобилно приложение

Приложенията ви дават възможност за прилагане на множество методи за монетизация, като freemium, абонамент, in-app purchases, рекламиране, предлагане на услуги и продукти и т.н. Неразделна част от притежаването на приложение е то да има и съответната маса от потребители, чиито брой непрекъснато трябва да се увеличава и в същото време да следим да запазваме вече съществуващите.

Стратегия № 8: Афилиейт маркетинг

Афилиейт маркетингът често е наричан “маркетинг за начинаещи” или “чист маркетинг”. Причината е, че вие няма нужда да притежавате продукт или дори специфично умение. Достатъчно е да можете да препоръчвате продукти от различни доставчици, споделяйки със своята аудитория специален линк. Този линк ще ги заведе на сайта на доставчика/търговеца и ако клиентът си купи нещо от там, вие получавате комисионна. Именно затова се нарича “чист маркетинг”. Единствената ви дейност тук е маркетинг и комуникация. Не се  грижите за склад, обслужване на клиенти, обработка на поръчки и други подобни.

14-те закона на Борил за монетизацията

Както споменах в началото, колкото и статии да се изпишат по темата за монетизацията, в крайна сметка, опираме до няколко важни момента, на които се крепи цялата конструкция. Аз обърнах специално внимание на този “гръбнак” и буквално го разчлених на 14 отделни елемента.

Нарекох ги “закони”. Ако отново се обърнем към речника, ето какво казва едно от значенията на думата “закон”:

Така че, защо пък да не са “закони”. 

От друга страна, защо пък да не ги кръстя на свое име? Скромността краси човека, но не забранява да си поставяш името насам-натам (шегувам се). Не може да се каже, че аз съм измислил тези 14 елемента или дори, че съм ги открил. Те не са нещо, непознато до момента. Това, което направих аз, беше, че ги идентифицирах, организирах и ги поставих в подходящ контекст. Дори ги нарисувах.

Така се родиха “14-те закона на Борил за монетизацията”.

Те важат за всеки вид бизнес или дейност, когато става въпрос за превръщането на някой актив в пари. Също така, всеки от законите има конкретни практически приложения, оказващи влияние върху монетизацията, като процес.

Без да се бавим повече, представям на вашето внимание 14-те закона на Борил за монетизацията:

Закон за СТОЙНОСТТА

Първият закон ни казва кое е ценно за клиента и в какво да се фокусираме.

Закон за ВИДИМОСТТА

Вторият закон изяснява, че без да сме видими и достъпни пред правилната група от хора, ще бъде трудно да монетизираме. 

Закон за ЧИСЛАТА

Третият закон разкрива, че числата и данните, с които разполагаме, рядко лъжат, но ние самите можем да бъдем подведени от неправилен подбор на източниците на тези данни и информация.

Закон за КЪРВЕНЕТО

Четвъртият закон посочва, че е изключително важно да открием и спрем “дупките”, през които изтичат средствата ни, преди да започнем да прилагаме активни стратегии за монетизация (или поне да го правим паралелно).

Закон за СКОРОСТТА

Петият закон ни обяснява колко е важно да се стремим да увеличаваме сумата пари за единица време, която постъпва в бизнеса ни (джоба ни).

Закон за УСКОРЕНИЕТО

Шестият закон не забравя да спомене важността и на ускорението, на растежа, за който трябва да се грижим през цялото време – хоризонтално и вертикално разрастване.

Закон за ЛОСТОВЕТЕ

Седмият закон се фокусира върху трите основни лоста на всеки бизнес, без които монетизацията ви ще бъде като куц кон на състезание с расови жребци. Тези три фундаментални елемента за никого не са тайна – марка, продукт и цена. Отделно от първите три, за да наблегна на него, ще спомена и четвъртия лост – обслужването на клиентите, качеството на тяхното преживяване при комуникацията с нас.

Закон за ОПТИМИЗАЦИЯТА

Изключиетлно важният осми закон разказва колко е важно да се смажат “брънките” на конверсионната верига, за да се улеснят продажбите и да се увеличи ефективността на монетизацията.

Закон за РАЗНООБРАЗИЕТО

Деветият закон посочва, че за клиентите ни е важно да имат избор, но строго балансиран. В зависимост от монетизационната стратегия обемът и типът на наличните избори може силно да варира. При консултантския бизнес, изборът от оферти може да се сведе до 3-4 консултационни плана. При онлайн магазин за дрехи и аксесоари, клиентите биха се зарадвали на разнообразие от 2-3 хиляди продукта.

Закон за ПОТОЦИТЕ

Десетият закон ни задължава да изградим няколко потока от приходи за бизнеса си. Само така можем да установим стабилна база за развитие и да дадем истински тласък на монетизацията.

Закон за БЮДЖЕТА

Единадесетият закон ни разкрива тайните на ефективното управление на рекламните бюджети. Желателно е да насочваме парите там, където реализацията на продажби е с по-голяма вероятност, т.е. където конверсията е висока и цената за поръчка – ниска.

Закон за АНАЛИЗА

Дванадесетият закон насочва мисълта ни, като дава три опорни точки при анализа на данните, с които разполагаме. Ако търсим пикове, пропадания и тенденции, ще можем да придобием много по-ясна представа за това в каква посока върви нашата монетизация, какво трябва правим и какво – не, ако искаме да подобрим резултатите си.

Закон за ЛОЯЛНОСТТА

Тринадесетият закон ни казва нещо очевидно, което често забравяме или не знаем как да постигнем. Нашият бизнес се нуждае от лоялни клиенти. Те са основата на успеха, стабилността и развитието. 

Закон за ПРЕПОРЪКАТА

Четиринадесетият закон ни дава ясна визия какво трябва да направим, ако искаме да имаме експоненциален растеж, без да инвестираме несметни богатства в реклама. Трябва да подпомагаме и стимулираме нашите настоящи клиенти да ни препоръчват в рамките на своята мрежа от контакти и влияние.

Ако трябва да обобщя…

Законите на монетизацията действат. Огледайте се около себе си. Ако ги прилагате, парите се увеличават. Ако ги игнорирате или нарушавате, монетизацията боксува. Изборът дали да ги следвате е ваш, а резултатът и в двата случая е ясен.

— 

А сега искам да ви припомня една реклама на iPhone 3G от 2009 година:

Най-общо в нея се казва, че в AppStore има приложение за всяко нещо, за което може човек да се сети или да му потрябва. Е, почти така е и при мен, но в областта на обученията.

Както, може би, се досещате, подготвих кратко обучение, свързано с тълкуването и прилагането на “14-те закона на Борил за монетизацията”. Няма да ви убеждавам да го купувате, но само ще кажа, че можете да научите повече за него тук:

Прочетете повече за практическото обучение „14-те закона на Борил за монетизацията“ >>

Share This