Писаното слово съществува от хиляди години и продължава да е все така мощно като въздействие и като инструмент, с помощта на който да постигаме целите си. Въпреки бурния растеж на подкастовете и видеото през последните години, когато продаваме в Интернет, все още (и то в много голяма степен) се налага да използваме текст.

От начина, по който пишем, по който се изразяваме и дори – от начина, по който форматираме текста, зависи дали ще въздействаме убедително на читателя (посетителя на нашия сайт) и дали ще успеем да го накараме да направи желаното от нас – да се регистрира, да купи, да участва в анкета.

Именно в това е силата на копирайтинга – не просто да пишеш, а да пишеш въздействащо. Не просто да редиш някакви думи, а да събудиш у читателя определени емоции, да го подтикнеш да направи това, което желаеш.

Като наука и методика с основен фокус комуникацията, НЛП (Невро-лингвистично програмиране) задълбочено изследва текста, словото и начинът да ги използваме за влияние и въздействие.

В тази статия ще споделя някои похвати, които можете да приложите още днес, за да подобрите копирайтинга на своя сайт. Можете да усилите мощта на блог постовете си, да оптимизирате рекламите си или да опишете по по-въздействащ начин продуктите в своя онлайн магазин.

Ще се радвам, ако използвате поне някои от посочените техники и после споделите с мен резултата от тях за вашия бизнес или кампания.

Ето ги и тях:

1 Подавайте информация към повече сетива

Опитайте се, с текста си, да ангажирате колкото може повече от сетивата на читателя. Това става с помощта на думите, които използвате и картината, която рисувате в главата на човека.

Нека си припомним основните сетива:

А. Зрение

Б. Слух

В. Обоняние

Г. Вкус

Д. Допир

Как да направим така, че да ги използваме в текста?

Разбира се, ако става въпрос за текст, върху рекламен банер, нямаме много място за дълги излияния и там трябва да посъкратим нещата. Затова ще дам пример с текст, които бихте могли да използвате в своя имейл кампания, презентация или landing страница.

Нека приемем, че вие имате ресторант и искате да промотирате своето обедно меню. Ето „прост“ и „полисензорен“ вариант на примерен рекламен текст:

Вариант 1: Опростено представяне на информацията

„Поръчайте от обедното меню на ресторант ХАПКАТА НА БАЙ МИЛЕ. Предлагаме салати, основни ястия, десерти и много напитки. На ниски цени. Вижте менюто:

001 Шопска салата

002 Мусака

003 Крем карамел“

Както виждате, нищо особено.

Вариант 2: Полисензорно представяне на информацията

Нека сега да включим някои думи, въздействащи на повече сетива (въпреки, че е извън темата, аз също бих наблегнал на качествени и апетитни снимки на ястията):

„Време е за обяд? Настанете се удобно на дивана у дома или в офиса. Погледнете към нашето богато и из-клю-чи-тел-но сочно и вкусно обедно меню. След няколко клика и по-малко от час, вкусните и апетитно ухаещи ястия ще бъдат пред вас.

Ето с какво ще заситим вълчия ви глад днес:

001 Шопска салата – свежа, ухаеща на зехтин и пресни зеленчуци, поръсена обилно с вкусно, меко, бяло, българско сирене. Ще сложим хрупкащ лук, само ако пожелаете.

002 Мусака – неустоима, сочна, с кайма от чисто месо и перфектен баланс на родни подправки и самоковски картофи.

003 Крем карамел – плътен, сладък, ароматен с подлудяващата лека горчивина на фино карамелизирана захар.“

Какво мислите? От кое от двете менюта бихте поръчали?

2 Разказвайте истории

Имам предвид – буквално. Сухото и делово представяне на вашия продукт, не върши много работа, когато искаме да накараме хората да го поискат. От друга страна, историите, разказите, са метод за ангажиране на вниманието от поколения насам.

Как да разкажем история? Ето три съвета:

А. Намерете метафора, която да може да се свърже пряко или косвено с вашия продукт. Какво направих аз с представянето на имейл маркетинга? Вижте обучението ми „Email кама сутра“. А каква е връзката между древните Маи и онлайн продажбите? Ще я намерите в друго мое обучение – „Тайната книга на Маите“.

Б. Открийте сюжета във вашия продукт, историята, която се развива във времето. Подсказка: Другото име на сюжета, в този случай, е „процес“. Как да го направим? Вижте това видео:

В. Направете вашия продукт добрият главен герой. Да подскажа пак: Кой е препаратът за миене на под, който можете да си спомните? Жокер: „Хем по-чисто, хем по-лесно, с мистър Пропър е чудесно!“ J

3 Мотивирайте и двата полюса

Хората се мотивират за действие от различни подбуди. В единия полюс, техните действия се активират от страх. Това са хората, които правят нещо, защото наближава крайния срок, защото жена им ще „ги направи на нищо“ или ще загубят апартамента си. Страхът от потенциален (и надвиснал) проблем е силен фактор за мотивиране. Но не винаги е достатъчен.

От друга страна, има хора, които правят нещата, защото се вдъхновяват от това, което могат да получат от тях – удоволствие, приключение, лукс, красота, нови възможности, развитие.

Всеки ваш потенциален клиент се намира някъде в този спектър. Проблемът е, че – пишейки вашия блог пост, имейл или сценарий за видео – вие не знаете кой от вашата аудитория в каква точно пропорция се мотивира.

Решението? Включете целия спектър в текстовете си.

Какво означава това? Ето план в три стъпки:

А. Привлечете вниманието.

Б. Представете проблем, който би резонирал с вашата аудитория (нека ги посплашим малко).

В. Представете продукта си като спасител и посочете ползите от него (с позитивни думи).

Може би звучи тъпо. Да, и ще е тъпо, ако го напишете по тъп начин. Но, ако се направи деликатно, елегантно и със съобразяване на аудиторията, за която се пише – работи безотказно.

Ще дам елементарен пример с уговорката, че за да продавате наистина, трябва доста повече да се рафинира изказа и самото предложение:

Вариант 1: Представяне на продукт

„Страхотен детокс чай. Съдържа мента, антиоксиданти, кориандър и крачета от млади паяци.“

Вариант 2: Двуполюсно мотивиране

„Вашето тяло е пълно с токсини. Ядем ги, пием ги, поглъщаме ги с въздуха, който дишаме, преминават през кожата ни всяка минута. Те се насищат в организма. Дълбаят ни отвътре. Рушат клетките и органите един по един. И накрая ни убиват.

Можем ли да се освободим от токсините? Да!

Първата и най-лесна стъпка: Да пречистим храносмилателната система и цялото си тяло на клетъчно ниво.

Представяме ви нашата най-нова любов: Пречистващият чай „Огънят на живота“.

Той съдържа най-фино подбрани билки, комбинирани след задълбочена консултация и анализ с потомствения китайски експерт, 142 годишният Бил Ху Пай. Тази комбинация се предава в неговото семейство от 500 години (три поколения).

Как да го консумираме? Сутрин и вечер по една чаша, с капка лимон и семенце кардамон.“

И отново да ви питам: От кой чай ще си купите?

Надявам се, че ви убедих в силата на словото. Тук представих само три техники, но всяка от тях е достатъчно мощна, за да повлияе като свеж полъх за вашите онлайн продажби.

Може да ме попитате – „От къде ги научаваш тези неща?“

От години се интересувам от НЛП и техниките и похватите, предлагани от тази система, са ми помогнали в множество случаи – продажби, интервюта за работа, осигуряване на нов клиент, писане на писма и sales страници, убеждаване и още, и още.

 

Share This