ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ОЗНАЧАВА „ПАРАГРАФ 9-5“?

И КАК ТОЙ ВИ ПРЕЧИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ „НЕЩО СВОЕ“?!

МНОГО ГОДИНИ РАБОТИХ НА ЗАПЛАТА

И ПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ ИСКАХ И СЕ ОПИТВАХ ДА ЗАПОЧНА СОБСТВЕН БИЗНЕС…

Именно, през годините, когато работех на заплата и стартирах собствените си проекти един след друг, осъзнах нещо много важно, което позволи на ума ми да се проясни и изведнъж всяко парченце от пъзела да щракне на мястото си.

Прозрението ми беше, че работата на заплата, режимът с работно време и работа за друг е проектиран така, че да не можете да се измъкнете от него, ако не положите огромни и/или правилни усилия. Това е един вид капан. Нещо като известния „Параграф 22“. Затова го нарекох „Параграф 9-5“. Ето как изглежда той:

КАПАНЪТ „9-5“

Вие имате работа. Работите при стриктно работно време, например – от 9 до 17 ч. Това време ви се заплаща с фиксирана сума, на месец. Понякога има повишения, понякога има бонуси, но сумата е повече или по-малко фиксирана, независимо колко много или малко работите.

В същото време има макроикономически процеси, появява се инфлация, нуждите на вашето семейство нарастват – появява се първо дете, второ дете, нужда да се закупи кола, нов дом, битов техника, дрехи… Разходите се множат и увеличават, но вашето месечно заплащане не успява да расте със същите темпове.

В един момент ви хрумва идеята, че можете да работите допълнително или да стартирате собствен бизнес и така да си докарвате допълнителни приходи, за да закърпите дупките на семейния бюджет.

ДЕНОНОЩИЕТО ИМА САМО 24 ЧАСА

За да намерите време за страничния си бизнес, е необходимо да „вземете“ време от една или повече от следните области:

Време със семейството – много тежка жертва; опитвал съм го – боли и няма полза в дългосрочен план.

Време за почивка – много лоша идея. Рамките на няколко месеца, до няколко години, ще се превърнете в изнервена (и може би – болна) развалина; и това съм го опитвал.

Време за забавления – донякъде става, но човек има нужда и от свободно време и разтоварване. Не може само работа. Няма да издържите дълго така и накрая ще ви се прииска да захвърлите всичко. Странно, но и това съм го пробвал.

Да крадете от работното време – лоша идея, ще си имате сериозни проблеми с работодателя (и той ще е прав, нали ви плаща за това конкретно време).

Всичките опции изглеждат неприятни, нали? Но има един още по-интересен въпрос…

ЗАЩО ДА СЕ ЗАНИМАВАМ СЪС СТРАНИЧЕН БИЗНЕС ИЛИ ДА СЕ ОПИТВАМ ДА СЪЗДАМ ТАКЪВ И ДА НАПУСКАМ РАБОТА?

Определено не всеки иска или го бива да става предприемач. Далеч съм от мисълта, че милиони българи трябва да се хвърлят да правят собствен бизнес, да напускат работа и да висят по кафетата с лаптопите си, работейки по собствени проекти.

Напротив, статистиката показва, че малка част от хората искат да се занимават със собствен бизнес, но в същото време, много голяма част искат да имат по-високи доходи и по-висок стандарт на живот.

Да видим сега, какви са опциите на тези, които не искат да се занимават със странични дейности, за да увеличат доходите си:

Могат да искат увеличение на заплатата си – понякога номерът им ще мине, но дори и да мине, често това е въпрос на половин или една година чакане. А разходите се множат сега, в настоящия момент.

Могат да поискат повишение в длъжност – и така да дойде по-високата заплата. Добър ход, проблемът е, че често за това се чака с години. А понякога е въпрос и на фирмена политика, подливане на вода и интриги.

Могат да си намерят по-високо платена работа (в България или чужбина) – това е идеалният вариант и той се прилага от много хора. Проблемът тук е, че има един „закон“, който казва че разходите се увеличават, до достигане на наличните доходи. Т.е., когато тези хора имат по-висока заплата, ще започнат да харчат повече и за по-скъпи неща и преживявания. И скоро пак ще имат нужда от повече доходи. Цикълът започва отново.

На мен лично и трите опции не ми харесват, въпреки че са ежедневие за хиляди, всъщност, милиони хора по цял свят.

КАК ДА НАПРАВИМ ТАКА, ЧЕ ПАРИТЕ ДА НИ СТИГАТ И ДОРИ ДА ИМАМЕ В ИЗЛИШЪК?

Ето го големия въпрос. След като съм седнал да разкривам такава черна картина, какъв изход предлагам? Ако не предложа нещо интелигентно, значи това си е чисто мрънкане.

Нещата, както ги виждам аз, са следните:

Вариант 1: Работа на заплата и жестока дисциплина при управление на финансите (то това е важно във всяка ситуация, не само тук, разбира се). При този вариант ще се наложи често да се лишаваме от „глезотии“ или от по-скъпи и луксозни продукти, почивки и други подобни. Ще правим често компромиси. Но ако мислим дългосрочно и действаме умно, парите ще ни стигат и дори можем да спестяваме за черни дни.

Вариант 2: Да управлявате ефективно времето си (освен парите) и да се занимавате с „правилния“ страничен бизнес/работа, който да ви носи стабилен допълнителен доход, без да изисква цялото ви свободно време. Това може да продължава, докато искате или можете и не е необходимо да прераства в самостоятелен бизнес.

Вариант 3: Да стартирате и тествате собствен бизнес, докато все още работите на заплата. Временно да жертвате части от свободното си време, забавленията и – може би – малко от почивката. Да развиете бизнеса и когато видите, че е готов да разпери криле, да напуснете работа.

Кой от вариантите ви се струва най-подходящ за вашата ситуация и предпочитания?

МОЯТА ИСТОРИЯ

Мечтата

По отношение на започването на собствен бизнес, моята история е дълга и мъчителна и започва в далечната 1997 г. Всъщност започва много по-отдавна. Още от ученик, аз съм искал и мечтал да създам собствен бизнес. По времето на промените, около 1989 г., когато излезе „Указ 56“ (първообразът на Търговския закон), аз го бях изчел и той беше настолната ми книга, заедно с биографиите на Ротшилд, Круп, Карнеги, Рокфелер, Онасис и други богати и влиятелни личности от историята.

Първата работа на заплата

През 1997 г. започнах първата си работа на заплата, но от първия ден исках да не съм там и да правя собствен бизнес. Просто ми трябваха в пари. Не осъзнавах, обаче, че вече бях стъпил с един крак в капана „9-5“.

Първият провален бизнес

Година по-късно стартирах първия си бизнес, който се провали главоломно заради лошо планиране на дистрибуционните канали и слабо познаване на пазара. Тогава нямах никакво понятие от маркетинг.

Втората работа на заплата

През 2000 г., разочарован от неуспеха си, започнах работа на друго място, с по-висока заплата и за кратък период от време се радвах на по-висок стандарт и дори – охолство. Обаче нещо продължаваше да ме човърка отвътре.

Freelance бизнес

Появиха се запитвания от клиенти, аз видях възможността и тогава започнах да предлагам freelance услуги по дизайн и изработване на уебсайтове и други компютърни системи. За няколко години участвах в работата и/или разработих самостоятелно над 100 сайта и уеб базирани системи. Научих много. Но осъзнах, че това не е бизнес, а още едно работно място, което гълта малкото ми останало свободно време. Носеше добри доходи, обаче.

Инвазия в Америка

Тогава, към 2007 г. реших да пробия на американския пазар. Написах книга и тя започна да се продава. Направих си блог, и той бързо „дръпна“. Занимавах се с афилиейт маркетинг и email маркетинг. Получих доста добри резултати. И после нещо стана, не знам точно какво. Демотивирах се. Позволих на този, така добре стартирал, бизнес, да залинее и да затихне като пламъче в нощта.

Завръщане на нашия пазар

Междувременно бях натрупал множество знания и умения от собствени проекти и от работа с клиенти. Обърнах се към българския пазар. Видях, че има с кого да споделя тези знания и умения.

Така, през 2011 г., създадох първия си онлайн курс – „Летящ старт в Интернет маркетинга“. За времето си беше уникален и супер изчерпателен. Оказа се феноменален успех.

От тогава се насочих в създаването и продуцирането на онлайн обучения. За последните години създадох 14 онлайн курса и проведох стотици лекции и обучения (собствени и към събития от други организатори), споделих знанието си с хиляди хора. Това ми донесе и ми носи  невероятно удовлетворение и радост. Донесе ми нови приятели, нови партньори, нови клиенти. И затова продължавам да го правя.

Третата работа на заплата

Междувременно направих малък рецидив. Върнах се към работата на заплата, след покана от един от най-големите онлайн магазини в България – „Кокетна“. За две години и половина научих страшно много неща и се запознах със страхотни хора. Но нещо продължаваше да ме гложди отвътре и да шепне, после да крещи: „Свобода! Свобода! Искам да работя само за себе си!“

Обратно към свободата

Търпях, търпях, стисках, но накрая не удържах и се поддадох на повика на сърцето си. От ноември 2016-та година, отново съм свободен. И съм по-щастлив от всякога. Сам определям работното си време. Сам определям задачите си. Сам избирам клиентите си. По-зает съм от преди, но определено – по-удовлетворен от работата и живота си.

ПОСТЕПЕННО ОСЪЗНАХ, ЧЕ СТРАШНО МНОГО ХОРА ИМАТ ИЗГАРЯЩА НУЖДА И ЖЕЛАНИЕ ДА БЪДАТ СВОБОДНИ И/ИЛИ ДА ПОДОБРЯТ МАТЕРИАЛНОТО СИ СЪСТОЯНИЕ

Както се казва, там, където те отиваха, аз от там се връщах. Реших, че имам какво да споделя по въпроса. Да помогна. Да покажа къде са капаните, „легналите полицаи“, скритите дупки и неприятни изненади.

Затова, просто свързах точките, синтезирах опита си, научените уроци, победите и провалите и се получи нещо, с което се гордея.

Това не е просто онлайн курс, а практическа програма, която дава отговори, а не просто съвети. Дава конкретни насоки, а не теоретически пожелания. Програма, която е стъпка-по-стъпка и води към свободата и увеличаването на доходите.

Тази програма е проектирана специално за хора, които в момента са в капана „9-5“ и искат да излязат от него – по един или друг начин. Хора, които искат да живеят по-добре, да имат по-високи доходи и да разполагат по-пълноценно с времето си.

ПРЕДСТАВЯМ НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ…

„ЕДНА РАБОТА, ДВЕ ЗАПЛАТИ – КАК ДА СЪЗДАДЕМ СОБСТВЕН БИЗНЕС, ДОКАТО РАБОТИМ ЗА ДРУГ“

Това е онлайн програма, която има за цел да мотивира и помогне на участниците в нея да увеличат доходите си и – ако желаят – да избягат от капана „9-5“ и да започнат да работят за себе си.

Програмата се състои от серии видео-уроци (разделени в учебни модули), които можете да гледате онлайн. Към всеки от модулите има конкретни практически задачи и сесии с въпроси и отговори. Също така, участниците, получават достъп и до затворена Facebook група, където могат да споделят опит и да получават отговори на въпросите си.

А ето какво съм ви подготвил в рамките на програмата, като съдържание:

Модул 1: Първи стъпки към свободата

Тук ще разгледаме няколко мотивационни момента и ще положим основите на нашите допълнителни доходи и  стъпки към живота, за който мечтаем. Основните теми, които ще разгледаме, са:

 • Какво означава „Една работа, две заплати“
 • Моята история
 • Защо да го правим, защо да преследваме свободата?
 • Варианти за допълнителен доход
 • От къде да започнем (двата подхода)
 • Каква е нашата цел?
 • Пасивните доходи

 

Модул 2: Да мислим като предприемачи

Тук навлизаме в най-важните неща, които неизбежно трябва да знаем, преди въобще да се опитаме да стартираме бизнес. Неща, които аз не знаех и затова първият ми бизнес се провали. Най-важните теми тук ще бъдат:

 • Пазар – клиент, нужди и проблеми
 • Продукт – нашите силни страни, какво можем да предложим
 • Платформа – ресурси и активи за движение на бизнеса
 • Промоция – канали за осигуряване на клиенти
 • Пътят на клиента – фунията, от рекламата, до поръчката
 • Пътешествието на продукта/услугата, от поръчката до доставка и обслужване
 • Процедури – на работа, на обслужване, на промоция, на комуникация
 • Подобряване – измерване и оптимизиране на бизнеса
 • Перспектива – къде искаме да бъде бизнесът ни след 1, 5, 10, 20 години

 

Модул 3: Време и действие

Времето е най-ценния ресурс, а действието – най-качественият актив. В този модул ще научим много неща за това как да ги използваме и управляваме. Темите ще бъдат:

 • Безкрайното проточване
 • Заделяне на време всеки ден
 • Дисциплина и проактивност
 • Проследяване и отчитане на резултатите
 • Ежедневно вдъхновение
 • Външна помощ и екип

 

Модул 4: Най-печелившите бизнес модели

Сега започва да става интересно. Питаме се „Как точно ще изкарвам пари? Какъв да бъде моят бизнес модел?“. Е, в този модул ще споделя с вас осемте най-печеливши бизнес модела, подходящи за хора, които искат да стартират с бизнес през свободното време и да го развият с оптимално използване на ресурсите. Ето ги и моделите, които ще разгледаме:

 • Консултантски бизнес
 • Автор-предприемач (издател)
 • Блогър
 • Сайт с ограничен достъп
 • Електронна търговия
 • SaaS
 • PaaS

Модул 5: Пътят към успеха

Независимо колко добре планираме и се мотивиране, идва моментът, в който трябва да разперим криле и да полетим, моментът, в който трябва да направим реални стъпки към постигането на нашата цел.

В този модул предоставям на вашето внимание една пътна карта към реализирането на основната идея на тази програма. Стъпки, които ще ви отведат към желаната от вас свобода или поне – значителни допълнителни доходи.

Ето темите, по които ще говорим:

 • Вземане на решение
 • Осигуряване на мотивация и перспектива
 • Избор на вариант за допълнителен доход
 • Избор на стартов подход и реализиране
 • Поставяне на ясна, конкретна, измерима, осъществима, позитивна цел
 • Дефиниране на пазара, идеалния клиент
 • Дефиниране на продукта/услугата и неговите характеристики
 • Изграждане на платформата
 • Избор и подготовка на канали за промотиране
 • Изграждане и тестване на пътя на клиента
 • Изграждане и тестване пътешествието на продукта
 • Създаване на процедури за работа, обслужване, промотиране, комуникация
 • Матрица на показателите за измерване, проследяване и анализ + критерии за изход
 • Стартирай. Работи всеки ден по бизнеса. Не се отказвай до постигане на целта или критерия за изход!

Когато преминете и петте модула (те ще ви бъдат „сервирани“ от мен по два на седмица), ще продължите да имате моята подкрепа чрез затворената Facebook група. Там ще можем да дискутираме, да решаваме проблеми, да даваме идеи и да си помагаме един на друг.

КОГА, КАК И ДО КОГА ЩЕ БЪДАТ ДОСТЪПНИ ЗА ВАС УЧЕБНИТЕ МАТЕРИАЛИ?

До 24 часа след заплащане на изпратената от вас поръчка, ще ви изпратя потребителско име и парола, както и ясна информация за това как да влезете в своя профил на BORILBOGOEV.COM и да започнете обучението.

Тъй като програмата е онлайн, ще можете да се обучавате, когато и където ви е удобно и да отделяте толкова време, с колкото разполагате. Модулите ще бъдат представяни по два на седмица и е желателно да следвате това темпо.

Ако, обаче, нямате възможност да го направите, материалите ще бъдат достъпни за вас и след това – за преговор или за момента, когато намерите време.

Достъпът до програмата не е ограничен във времето – веднъж закупен, той си остава ваш завинаги.

МЕТОДИКА НА ОБУЧЕНИЕ

Обучението в програмата е изцяло онлайн. Не се налага лично присъствие на определено място. Основните учебни материали във всеки модул (може да варират в зависимост от нуждите и предназначението на модула) са:

 

ВИДЕО ПРЕЗЕНТАЦИИ

ВИДЕО ДЕМОНСТРАЦИИ

Където е необходимо и приложимо.

ЗАДАЧИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНА РАБОТА

МАТЕРИАЛИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

ЛИНКОВЕ КЪМ ПОЛЕЗНИ МАТЕРИАЛИ

ДИСКУСИИ В ГРУПАТА

ЗА КОГО Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ПРОГРАМАТА „ЕДНА РАБОТА, ДВЕ ЗАПЛАТИ“?

Ако в момента работите за друг и искате да увеличите доходите си и/или да започнете да работите за себе си.
Тази програма е точно за вас!

КАКВА Е ЦЕНАТА И КАКВО Е ВКЛЮЧЕНО В НЕЯ?

В цената на програмата е включено:

 

ДОСТЪП ДО СИСТЕМА ЗА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ

5 УЧЕБНИ МОДУЛА С ТЕХНИТЕ ВИДЕОУРОЦИ

РЕСУРСИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

ДОСТЪП ДО ЗАТВОРЕНА FACEBOOK ГРУПА

ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ

ПОДКРЕПА ОТ ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

За да получите достъп до обучението, достатъчно е да изпратите своята поръчка и да заплатите посочената цена. След това, ще получите всички необходими данни за достъп, по имейл. Можете да закупите единичен или двоен билет.

Започнете от тук:

ГАРАНЦИЯ ЗА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ

При изготвянето и провеждането на Програмата са вложения моят опит, знания и страст. Буквално се старая да давам всичко от себе си и да донеса за вас максимална полза и стойност. Въпреки това, ако – поради каквато и да е причина – вие не сте доволни от курса, имате моята гаранция, че ще ви възстановя пълната сума на таксата за участие в курса, която сте заплатили. Достатъчно е да го заявите до 30 дни от извършване на плащането.

ДРУГИТЕ ЗА МЕН И МОИТЕ ОБУЧЕНИЯ:

ВИЖТЕ КАКВИ ОТЗИВИ ДАВАТ МОИТЕ КУРСИСТИ, КЛИЕНТИ И ПАРТНЬОРИ

През цялото ни познанство Борил се превърна в нещо като мой виртуален ментор, чийто ценни съвети са ми помагали изключително много и то в доста напрегнати моменти.

Не се сещам вече за всички пъти, в които Борката ми е подавал ръка за проблеми, които съм имал в различни области от неговия дълъг професионален опит в дигиталния маркетинг и правенето на страхотни сайтове.

Ще Ви призная нещо – когато пиша на Борил, нямам търпение да ми отговори, защото от минали разговори с него знам, че и този път ще ми предложи най-добрият съвет, свързан с дигиталния маркетинг.

Христо Стоянов

Lifehack.bg

Имам удоволствието да познавам и работя вече втора година с Борил. Впечатли ме в действие, по време на семинара “Интернет Маркетинг с нулев бюджет” и по-точно с презентацията си Еmail Кama Sutra.

Както в живота, така и в бизнеса, да намериш точния партньор е късмет! Е, аз имах този, да открия Борил, екипно да творим и се наслаждаваме на взаимната ни работа. Благодарение на неговия изключителен професионализъм и всеотдайност в работата, аз смело твърдя, че ние имаме едно от най-качественото маркетинг онлайн присъствие сред нашите конкуренти.

Едно голямо мерси на един голям ЧОВЕК!

Дарина Христова

Brand Manager, Pierre Fabre Bulgaria

Работил съм многократно с Борил, следя развитието на онлайн курсовете му от години и неведнъж сме били заедно лектори на дигитални събития. Впечатленията ми винаги са били за прецизност и задълбоченост на познанията в съчетание с приятно поднесен хумор.

Наскоро имах възможността да работя с него по сложен проект за създаването на поредица от обучения по поръчка за конкретен клиент, който изискваше всички елементи и примери да отговарят на тясно специализирана ниша. Борил имаше за задача да бъде основен лектор и автор на обученията, с чиято роля той се справи на завидно високо ниво, допълвайки и подобрявайки курсовете през целия изтощителен процес.

За мен не остават съмнения дали да продължа съвместната си работа с него и в бъдеще.

Бисер Вълов

BEYOND ID Studio

Работата на екипа на Вива кредит с Борил Богоев беше истинско удоволствие. Изключително компетентен, ерудиран, с невероятна харизма и чувство за хумор. Борил успя да научи екипа ни на истински онлайн маркетинг и ни показа начините да се развием като различната компания в онлайн пространството. След като приключихме съвместната ни работа той продължи да се интересува от всичко, случващо се във фирмата и да ни дава своите ценни съвети. С удоволствие бихме потърсили услугите му и за бъдещи наши проекти.

Драгомира Павлова

Вива Кредит

Работили сме с Борил многократно, като той е бил лектор на много наши събития. За мен Борил е един от най-добрите лектори (със сигурност е в топ 3) на маркетинг теми в България.

Ние сме работили с над 100 лектора на подобни теми, така че това може да ви говори много! Най-важното за мен е, че Борил е страхотен човек и е винаги готов да помогне както може.

Изключително точен, прецизен и усмихнат!

Ованес Ованесян

Web & Events

Често търсим партньори, но рядко сме напълно удовлетворени от начина им на мислене и на действие. Борил е един рядко срещан партньор. С него се работи с лекота.Това се дължи на неговите професионализъм и увереност. С него може да очаквате стриктно спазени срокове и методичност! Целенасочен и организиран е.

Любомира Любенова

Медия Старт

Boril Bogoev е персонален бренд в българския уеб. Един от най-активните хора, с които съм се срещала. 24х7 онлайн и не знам как успява – но също толкова време офлайн? Странно… Ще го срещнете на всяко голямо и интересно събитие за уеб бизнес и той неизменно ще бъде сред основните лектори, от които много ще научите.

Вдъхновяващ. Страхотен мотиватор, ментор и обучител. Вижда тенденциите и май е сред първите, които ги анонсират. В чисто човешки план – старомодно (в най-хубавия смисъл на тази дума) добронамерен и открит.

Ех, като всеки умен българин се занимава с доста неща и проекти. Понякога имам чувството, че е на 100 места едновременно. Но може би пък точно това е неговото предимство? Харесва ми, че ако сгреши, винаги си го казва, което не е често срещано в родното уеб (и не само) пространство.

Поли Козарова

Маркетинг буркан

Борил е страхотен човек с голяма усмивка и още по-големи умения в областите на маркетинга и комуникациите. Винаги е приятно да работиш с хора, които гонят креативността, вместо рутината. Едно е сигурно – дадете ли му творческата свобода да направи своята магия, резултатите за вашия бизнес ще бъдат налице!

Димитър Николов

MediaBit

КАКВА Е ЦЕНАТА И КАКВО Е ВКЛЮЧЕНО В НЕЯ?

В цената на програмата е включено:

 

ДОСТЪП ДО СИСТЕМА ЗА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ

5 УЧЕБНИ МОДУЛА С ТЕХНИТЕ ВИДЕОУРОЦИ

РЕСУРСИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ

ДОСТЪП ДО ЗАТВОРЕНА FACEBOOK ГРУПА

ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСИ

ПОДКРЕПА ОТ ДРУГИТЕ УЧАСТНИЦИ

СЪЗДАЙТЕ СВОЙ СОБСТВЕН, УСПЕШЕН, БИЗНЕС, ДОКАТО РАБОТИТЕ ЗА ДРУГ!

За да получите достъп до обучението, достатъчно е да изпратите своята поръчка и да заплатите посочената цена. След това, ще получите всички необходими данни за достъп, по имейл. Можете да закупите единичен или двоен билет.

Започнете от тук:

Share This