Да предположим, че сте се запалили от идеята за възможностите за бизнес, които предлага Интернет. Или вече имате „стандартен“ бизнес, който искате да разгърнете в онлайн пространството. Или пък „правите“ онлайн бизнес, но той нещо не върви…

Както и да го погледнем, има няколко основни и много важни елемента на онлайн бизнес, които е необходимод да осигурите и поддържате, за да постигнете така желаният успех.

Три от тези елементи са особено важни. Това са:

  1. Марка и репутация
  2. Платформа
  3. Маркетинг

В тази статия бих искал да обърна малко повече внимание на платформата, върху която стъпва вашия онлайн бизнес. А в следващи публикации, ще разгледаме по-подробно и другите две теми.

Какво е това „платформа“ и защо е толкова важно?

Ако се занимавате с „нормален“ бизнес, вие знаете, че трябва да имате помещение за офис или магазин, да закупите съответните автомобили за логистичните задачи, да осигурите оборудване и т.н.

При онлайн бизнеса нещата са същите, просто „оборудването“ е друго. Платформата, при онлайн бизнеса, е именно цялата съвкупност от инструменти, които ни дават възможност да посрещаме посетители, да ги убеждаваме да станат наши клиенти, да обработваме техните поръчки, да осигуряваме доставката и да комуникираме с тях при възникнали въпроси и проблеми.

Без добре изградена и качествена платформа ще ни бъде изключително трудно да реализираме каквато и да е онлайн бизнес идея.

Кои са основните елементи на успешната бизнес платформа?

Уебсайт

Разбира се, в основата на вашия онлайн бизнес е вашият уебсайт. Това е офисът ви в Интернет, който работи за вас по 24 часа, 7 дни в седмицата. Уебсайтът ви е основният инструмент за посрещане на посетители, комуникиране с тях и представяне на вас и вашите продукти или услуги. Без собствен сайт, вие буквално сте амбулантен онлайн търговец.

Блог

Вторият важен елемент на вашата бизнес платформа за успех е корпоративният ви блог. Когато казвам „блог“, не искам да си мислите за огромно онлайн списание със стотици хиляди читатели или, обратното, лично „дневниче“, в което споделяте какво сте закусвали и в кого сте се влюбили днес.

Корпоративният блог е нещо доста по-различно. Това е вашият официален комуникационен канал онлайн. С негова помощ предоставяте информация на своите потенциални и настоящи клиенти и партньори. Чрез написаното в него, вие се представяте като авторитети в бранша, като източник на надеждна информация и като фирма/експерт, която/който помага и се гриши за „своите хора“.

Корпоративният блог, също така, е много важен за класирането на вашия сайт в машините за търсене и в цялостното изграждане на добра репутация на марката ви.

Лендинг страници

Лендинг страниците са вашите врати към успеха. Какво представляват те? Това са специализирани страници от вашия сайт, чиято цел е да накарат посетителите да извършат едно, точно определено, действие и всички разсейващи фактори, които пречат на това действие са премахнати.

Лендинг страниците може да са предназначени да накарат хората да се регистрират за вашия онлайн бюлетин (ето пример за лендинг страница на моя безплатен онлайн курс „7-те ключа за печалба и успех в интернет маркетинга“). Друга цел може да бъде участието на хората в анкета, проучване, игра, закупуването на промоционален пакет или продажбата на конкретен продукт или услуга.

Този тип специализирани страници са много по-ефективни и водят до много по-добри резултати, когато препратите посетители към тях, отколкото, ако просто им предоставите линк към началната страница на сайта си.

Магазин

Ако вашият асортимент се състои от повече от няколко продукта или типа услуги, добра идея е във вашия инструментариум да включите и онлайн магазин. Независимо дали предлагате 10 артикула бебешки дрешки или 10 000 заглавия с бизнес литература, онлайн магазинът ще ви помогне да представите по-добре това, което продавате, ще ви позволи да автоматизирате процеса по поръчка, разплащане и – евентуално – доставка.

Също така, тъй като магазинът е цялостна система, той може да ви предложи много добра статистика за направените продажби, наличностите в склада, най-търсените продукти и т.н.

Email маркетинг система

Имейл маркетингът е един от най-успешните инструменти за реализиране на успешни продажби. Голяма част от успеха се дължи на вашата стратегия и подходящите инструменти, които използвате. Надявам се знаете, че използването на Microsoft Outlook, Gmail и Abv.bg за разпращане на стотици имейли, не е имейл маркетинг, а ефектно самоубийство за вашата марка и репутация.

Добрите системи за имейл маркетинг разполагат с богат набор от функционалности, които са проектирани и създадени да подпомагат и развиват вашите дейности в този маркетингов канал. Такива системи позволяват изграждане и управление на бази данни, създаване на форми за регистрация, подготовка и изпращане на кампании, използване на предварително подготвени шаблони за дизайн, създаване на автоматични последователности от съобщения, точна и подробна статистика.

Присъствие в социалните мрежи

В наши дни социалните мрежи ви предоставят неограничени възможности за комуникация и достъп до огромна аудитория. Можете да ги използвате за маркетинг, изграждане на марката, общуване с вашите клиенти, фенове и партньори. Много фирми използват социалните мрежи и като инструмент за поддръжка на клиенти, решаване на проблемни казуси и сервизна комуникация.

Не е задължително да сте навсякъде. Facebook, LinkedIn, Google+, Twitter, Pinterest, Instagram… Открийте къде най-често пребивават вашите потенциални клиенти и наблегнете на съответния канал. Важното, в случая е, да изградите по един качествен – и помагащ на марката ви – начин вашите фен страници и профили, за да имате стабилна основа, върху която да градите присъствието си в дадената мрежа.

В общи линии, това са основните елементи на добрата бизнес платформа онлайн. Осъзнавайки важността на тази основа, реших да създам онлайн курса „Бизнес платформа за успех„. Той, по един естествен начин, се допълва с „Летящ старт в Интернет маркетинга“ и разглежда в подробности всички основни стъпки при изграждането на качествена и успешна онлайн бизнес платформа.

Нещо повече, курсът показва как можете да изградите своята платформа сами и – по този начин – да спестите стотици и дори хиляди левове от външни услуги. Понякога, при стартиране на бизнес, суми от порядъка на 3000-5000 лв може да се окажат препъни камък и причина за пропадане на цялото начинание.

Ето затова, в „Бизнес платформа за успех“ наблягам изключително на две основни неща:

1. Как можем да го направим сами (уеб сайт, блог, онлайн магазин, социални медии) и резултатът да изглежда професионално, без да е необходимо да сме програмисти или професионални дизайнери?

2. Как да го направим с минимална инвестиция от време и средства?

Курсът се състои от 14 модула, като на разгледаните в тази статия елементи на бизнес платформата са отделени по един или повече модули:

  • За изграждането на уебсайт можете да научите в модул 2.
  • Блогът е описан в модул 3.
  • Лендинг страниците са в модул 4.
  • Онлайн магазинът – в модул 5.
  • Имейл маркетинг системата е тема на модул 6.
  • Модулите от 7 до 12 покриват присъствието в най-важните социални мрежи.
  • В модул 13 ще научите за един от най-ефективните инструменти за маркетинг – партньорската програма.

Ако се интересувате от изграждането на успешен онлайн бизнес, научете повече за „Бизнес платформа за успех“ от основната страница на курса, а списъка на всички модули и уроци, разгледайте в учебната зона.

Подозирам, че можете да проявите интерес към специалното предложение за месеца, което ще намерите малко по-долу на тази страница. Кликнете върху дадения банер, за да научите повече.

Ако не изградите своята онлайн бизнес платформа по един качествен начин и не включите в нея всички необходими елементи, по-вероятно е вашият бизнес „да не го бъде“ много-много онлайн. Но ако методично построите/интегрирате и свържете всички компоненти, за които говорихме, започвате с летящ старт и с едни гърди пред другите. Така вашите шансове за успех са много по-големи.

Share This