Днешната статия е част от поредицата за личната марка и ще разкажа за това как работи тя при намиране на работа (ако имаме изградена марка, разбира се).
Първо, да започнем от това, че за хубавите – високо платени и в добра среда – работни места винаги има голяма конкуренция, независимо дали става въпрос за България или чужбина.
Поради тази причина, за да ни вземат на избраната от нас позиция, важно е да изпъкнем значително пред и над другите. Не трябва да остане и съмнение, че ние сме правилния избор, а всички останали са аматьори.
Как се постига това?
Разбира се, няма прост и лесен отговор на въпроса. Работодателите (респективно, head hunter-ите) не гледат само CV-то ти. Отдавна не е само това. Те разглеждат Facebook и LinkedIn профила ти. Търсят името ти в Google. Въобще, опитват се да разберат що за човек си.
Затова, ето какво можеш да направиш, за да подобриш драстично шансовете си да бъдеш харесан при едно такова проучване:
 –

1/ Направи си личен сайт на домейн с твоето име

Публикувай пълната професионална информация за себе си, независимо с какво се занимаваш. Постави професионални твои снимки – една фотосесия струва между 100 и 300 лв и е страхотна инвестиция. По този начин създаваш единна точка, базов канал за предоставяне на официална информация за теб самия/самата. Така улесняваш работодателите или „търсачите на качествени служители“. А когато им е лесно, те стават благоразположени. А и така ще изпъкнеш пред останалите кандиати.
 –

2/ Поддържай професионален блог към сайта си

Не пиши глупости от личния си живот, а кратки или дълги статии по твоята професионална тематика, анализи, коментари, съвети. Това те позиционира като експерт и те качва няколко нива в очите на работодателя.
 –

3/ Прегледай, анализирай и оптимизирай профилите си в социалните мрежи

Актуализирай и постави максимално подробна, ясна и смислена информация за себе си в LinkedIn, Facebook и други социални мрежи, които използваш. Прегледай публикациите си и изтрий всички, които те представят като неблагонадежден, безотговорен човек или откровен пияница.

4/ Потърси в Google, използвайки името си като ключова фраза, с и без кавички

Виж какво се появява на твоето име. Ако нещата не ти харесват, ще отнеме малко повече време – писане на статии, оптимизиране на страници, за да избуташ напред в гугъл това, което искаш да се вижда и да избуташ надолу, по възможност извън първа страница на Google това, което не искаш работодателите ти да прочетат или видят. Както се казва: „Най-доброто място да скриеш труп е втора страница на Google.“

5/ Важно е да работиш качествено, бързо и коректно, без компромис със сроковете

Каквото и да е работното ти място (сегашното), постарай се да направиш така, че да даваш максимума от себе си. По този начин градиш своята репутация и демонстрираш своята полезност. Това го научават твоите колеги, шефове и клиенти. Ще се учудиш колко много хора ще ти се обадят с думите, че твой колега или клиент я е препоръчал и им е дал твоите данни за контакт.

6/ Не крий  уменията, квалификацията, постиженията си

Не казвам да се хвалиш нагло на всяка крачка, а да използваш своите канали – сайт, блог, социални мрежи – за да покажеш и наблегнеш на това, което си постигнал и което те прави важен. Ако не демонстрираш най-доброто от себе си, няма как да изпъкнеш, особено за по-хубавите позиции, където конкуренцията, освен че е голяма, е и много силна.

7/ Намери начин да те препоръчат/представят на бъдещия работодател

Разтърси се в мрежите си във Facebook, Instagram и LinkedIn и намери човек, който може да те свърже с „един човек“, който да те запознае с decision maker-a във фирмата на бъдещия ти работодател. Не е чак толкова трудно. Важно е да си упорит, находчив и общителен.
Ако използваш тези 4 техники (подхода), ще подкрепиш много сабилно своята лична марка и по неочакван за теб начин ще повияеш положително върху решението при всяко едно интервю за работа или при молба за среща с работодател.
Длъжен съм да кажа, че в неделя приключва ранната регистрация за моята нова програма „Изграждане на лична марка и репутация“. От понеделник цената на пропуските ще стане 240 лв, т.е. ще се увеличи двойно.
Направи поръчка до 19.11.2017 г. / 23:59 ч и се включи в програмата на половин цена.
Share This