securitylock-boril

Най-накрая. И аз прихванах Facebook вирус. А това, само по себе си, показва че мултитаскингът не е добра стратегия от гледна точка на продуктивността и сигурността.

Един миг невнимание и после цял ден – срам

Както си работих по няколко задачи едновременно – отговарях на мейли, подготвях документ, правех справка, гледах Analytics-а и комуникирах с екипа – реших да проверя какво става и във фейсбук. Грешка! На стената ми се появи пост, в който бях тагнат, съдържащ грозен линк. Защо ли обаче кликнах на него? Липса на фокус, приятели, липса на фокус!

Оказа се, че това е простичък фейсбук вирус, който – като кликнеш – започва да тагва всичките ти приятели и да разпраща спам по цялата мрежа.

Вследствие на това половин-секундно действие се случиха две неща:

1. Установих, че страшно много хора ми вярват, защото се оказа, че те са кликнали на линка, след като е пуснат от мен, без да проверяват и да се усъмнят, че може да е вирус. На секундата получих десетки, да не кажа стотици, коментари и съобщения и веднага разбрах каква е ситуацията. Благодаря на всички!

2. Като следствие на първото, разбрах, че можеш да се изложиш много лесно именно пред тези страшно много хора. Дано да е обратимо.

Със сигурност не аз съм изначалния източник на този вирус, но създадох нерви на доста мои приятели. Затова бих искал да се извиня на всички, заразени, днес от мен! 

Ето какво направих, за да се прочистя…

Как почистих задния си двор?

Реших да предприема светкавични и крути мерки и ето какво направих:

1. Смених паролата на Facebook профила си.

2. Изтрих всички, повтарям – всички, приложения във фейсбук профила си. Ще кажете – „Защо толкова грубо?“. Отговорът ми би бил – „От яд!“ :), но също така и по други две причини:

а) Не знаех кое е виновното приложение.

б) Установих, че имам над 170 приложения, на които съм предоставил, под една или друга форма, достъп до профила си. Реших, че е добра идея да направя свеж старт. Ето, вижте колко красиво изглежда списъкът с приложенията, които имат данните ми сега:

2015-02-02_1735-fbapps

3. Изтрих всички подозрителни extensions в браузъра си (Chrome).

4. Пуснах поверка за вируси на целия си компютър. Оказа се, че няма вируси. Браво!

5. Смених паролата на Facebook акаунта си отново.

Може би взех малко прекалени мерки, но сега се чувствам чист и обновен. :)) Препоръчвам го на всеки.

Екзистенциалните теми

Разбира се, въпросът не е само във фейсбук и неговите вируси. Като се замислим (а аз го направих), темата е малко по-екзистенциална. Ето и някои възникнали въпроси, както и lessons learned:

1. Мултитаскингът не струва. Това да правиш няколко неща едновременно никак не е за гордост. Всички проучвания го показват – мултитаскингът не е продуктивен начин за действие. Защо тогава го правим? Може би не знаем кой е правилният начин? Може би нямаме достатъчно фокус? Имам си теория по темата и сега я тествам.

2. Доверието е крехко нещо. Всички сме го чели по книгите, но малко (а може би много?) от нас са го изпитвали със сърцето си: да спечелиш доверието и уважението на другите е тооолкова трудно! Отнема месеци, дори години. И как можеш да осереш всичко това? Как-как? Много бързо.

3. Първо мисли, после действай. Всички наши действия се ръководят от съзнателно или несъзнателно развити навици. Ако трябваше да обмисляме и планираме подробно всяко свое действие, животът щеше да е доста по-бавен и труден. В университета изучавахме роботика. Не знам дали можете да си представите колко сложно нещо е да накараш купчина желязо и проводници да се придвижат, да вземат нещо и да го оставят на друго място. Какво да правим тогава? Да си създадем навик да мислим преди да направим нещо. По време на правенето няма време за мислене (трябва да се действа). А след това – вече е късно.

Май толкова размисли са достатъчни засега.

Благодаря на всички! Продължаваме напред! 😉

Share This