Направих си труда да проверя в Google Trends колко е популярна идеята и темата за личната марка и какви са тенденциите. Ето какво се получи:

Вижда се, че няма скок в развитието, както би било с темата Instagram, например, но се наблюдава определена цикличност, като през  последните месеци имаме забележим възход.

Независимо от това в какъв тренд се намира личната марка и репутация, моето мнение е, че тя никога не е загубвала своето значение.

В наши дни, при драстично нарасналата конкуренция в практически всички области на живота и бизнеса, личната марка придобива все по-ключово значение за успеха.

В тази статия ще се постарая да дам един поглед върху това колко важна е марката за всеки от нас – от служителя до предприемача, от йога инструктора, до мафиотския бос.

Какво е марка?

Първо да видим какво е това марка. Ще се постарая да не изпадам в учебникарски определения. По традиция, ще опиша понятието със свои думи, без да претендирам за научност.

Моите наблюдения показват, че личната марка, това е нещото, вашето нещо, с което се отличавате от конкурентната тълпа в очите на аудиторията.

В една книга пишеше, че марката е думата, която сте запазили в главата на хората. Дори да не е само една дума, то е важно да е нещо фокусирано. И именно тук се намесват нашите съзнателни усилия.

“Специалист по всичко” не винаги е добра и полезна за нас марка.

Също така, има и нещо много важно, ако ние не се погрижим (проактивно) да градим марката си, другите ще я направят вместо нас. Резултатът може да не ни хареса.

Примери за добри лични марки са:

“Най-добрият фейсбук маркетинг експерт.”

“Младоликият чичка с плочките, който танцува с манекенки по Инстаграм.”

“Майсторът на бекхенда.”

“Човекът, при когото отиваш, когато искаш да си направиш изкуствени гърди.”

А ето и няколко примера за негативна лична марка, която някои хора позволяват “сама да се изгради”, вместо те да работят за нея:

“Човекът, който винаги има причини как не може да бъде свършено нещо.”

“Мухльото, който се държи зле с жените.”

“Слабакът, който се отказва, когато стане трудно.”

“Гуруто, който няма никакъв опит в своята област, а само теоретизира и се бие в гърдите”.

“Диетологът, който хванаха да плющи пици.”

Както се вижда, марки всякакви. А как се изгражда една марка? Като правим неща по начин, по който сами себе си дефинираме такива, каквито искаме хората да ни виждат (и каквито сме отвътре). Фалшивата марка много бързо се пропуква и затова не бих съветвал никого да се прави на такъв, какъвто не е.

Ако трябва да обобщим за марката:

Първо: Бъди някой и знай това. От добър родител, до рекордьор по бягане, знай своята суперсила.

Второ: Изразявай своята същност във всяка ситуация. Показвай се такъв, какъвто си, а не фалшива и напудрена маска. Бъди за пример.

Трето: Избирай внимателно своята аудитория. Не е необходимо да изграждаш своята марка в световен мащаб. Достатъчно е да избереш общността, в която искаш да се изявяваш.

Гледайки третата позиция, нека да помислим малко повече върху аудиториите, общностите, където се опитваме да изграждаме своята марка.

Кои са твоите аудитории?

Какво е аудитория? В случая, имайки предвид описаното по-горе, това са хората, пред които ние изразяваме нашата марка и се опитваме да я гравираме в техните съзнания.

Как показваш, че си железен мениджър? Държиш се като такъв със своя екип и своите колеги.

Как изграждаш марка на най-добрия гастро-ентеролог? Лекуваш пациентите и се раздаваш на максимум, като не забравяш да си правиш малко реклама там, където се събират потенциални пациенти.

Как ставаш най-страхотния баща? Като всяка минута се държиш по подходящия начин със своите деца и харесваш това.

Как започват хората да те мислят за най-добрия дизайнер? Правиш страхотни дизайни? Работиш по 14-18 часа на ден. Следиш новостите. Стремиш се към съвършенството при всеки проект. Твоята аудитория са твоите клиенти.

Важният извод тук е, че не е необходимо (а и понякога не е възможно) да изградим лична марка, която е валидна и вградена в главите на хората на национално или световно ниво. Не винаги ни интересува да сме известни сред милиони хора. Много често става въпрос за двама или 20 човека, но тези, които са важни за нас.

Защо личната марка е важна за теб (който и да си)?

Не е необходимо да сме професори по философски или логически науки, за да осъзнаем един прост факт: “Хората ни преценяват и вземат решение какво да правят с нас – какво да кажат, дали да ни помогнат, дали да се видят с нас и т.н. – на базата на това, което знаят и мислят за нашите персони.

Ако не знаят нищо за нас, реакцията им не е под наш контрол. Ако знаят неприятни неща, няма да реагират в наша полза. А ако знаят това, което ние искаме да знаят за нас, то тогава можем да очакваме (с голяма вероятност) реакцията, която ни трябва.

Това важи, както в професионалните среди, на работното място и в бизнеса, така и в личния живот и взаимоотношенията с приятели, познати, съседи и роднини.

Мога да дам пример дори от средното училище. Когато си изградил репутация на “доброто момче” и направиш беля, при която е спорно кой е виновен, шамарите ги получаваш не ти (“не е възможно, Борилчо да го е направил”), а някой от другите участници. Още повече, пък ако един от заподозрените има репутацията на “лошото момче”.

Винаги когато работим с хора, тяхната реакция зависи от възприятията им, емоциите и техните впечатления. Ако сме се настанили по правилен начин там, ни очаква доста по-лесен живот и работа.

Личната марка и репутация са причината някои хора винаги да срещат затворени (или захлопващи се) врати, а други да не слизат от червения килим на успеха.

Да видим сега някои конкретни случаи…

Приложения на личната марка и репутация

Как може добрата марка да ни улесни живота и работата и как може лошата да ни почерни ежедневието? Ето няколко идеи.

Търсене на работа. Ако имате репутация и сте известен със своите умения в дадена област – например имате блог по темата, изявявате се в общността и имате своя позиция. Дори бегъл поглед от страна на вашия бъдещ ръководител / интервюиращ, ще ви отличи от останалите кандидати. Да не говорим за случаите, когато на базата на тази репутация дори не се налага да си търсите работа, защото топ работодателите сами ви канят, дори се борят за вас.

Повишение и кариера. Работата в една организация също е свързана с изграждането на лична марка – в рамките на тази организация – в очите на колегите и ръководството. Ако сте “мързелът, който се скатава”, трудно ще получите повишение или бонус. Ако сте “пичът, който работи като машина и е супер готин в същото време”, винаги ще получавате каквото искате и то лесно.

Свободни професии. Малко е да кажа, че личната марка и репутация е важна за представителите на свободни професии и професионалистите. Тя е практически всичко. Добрата репутация води нови клиенти. Лошата отказва и съществуващите.

Консултанти и коучове. Посочвам консултантите и коучовете в отделна категория, защото, реално, техният продукт е репутацията им. Те продават себе си и своята марка. Докато един дизайнер, който не е много добър в саморекламата, може да покаже красиви дизайни, то един консултант може да стъпи само върху репутацията си.

Предприемачи. Предприемачите са хора с характер. До голяма степен този техен характер изгражда и тяхната репутация. Но лична марка от типа “задникът, който не плаща навреме на доставчиците” или “лисицата, която е измамила десетки свои клиенти” не са неща, с които искаме да ни свързват.

Мениджъри. Авторитетът на мениджъра е неговата лична марка. А аудиторията му – неговия екип и хората на неговото ниво, както – разбира се – и хората над него. Вашите  подчинени ще се отнасят към вас и ще са толкова мотивирани, колкото сте успели да ги вдъхновите с личното си присъствие. Колегите ви – мениджъри и директори – ще са толкова кооперативни, колкото сте успели да ги респектирате. Шефовете ви ще ви включат в бонус схемите с по-голяма вероятност, ако сте ги накарали да ви харесват, но и да ви уважават.

Публични личности. Какво да кажа тук. Всички публични личности се носят на облаците на своята репутация и лична марка. Ако тези облаци се разсеят, падането надолу е дълго и – накрая – болезнено.

Експерти (лекари, специалисти). Познавате ли лекар (или друг тип терапевт), който записва часове за след 2 месеца и буквално не можеш да се доредиш? Това е резултат от изградената личната марка и репутация. Виждали ли сте постове във форуми, които казват колко е некадърен даден експерт (и има много такива публикации). Това пък е резултат от недобре управляваната лична марка и – на първо място – липсата на интегритет при изявата й.

Ако трябва да обобщя – личната марка и репутация са важен фактор за нашия живот, кариера и бизнес. Това, че не знаем какво представляват и се правим, че не се отнасят за нас, не променя нещата. Просто оставяме този важен актив в ръцете на другите, вместо да се заемем да го изваем и управляваме сами.

Времето, посветено на развитие на себе си и изграждане на лична марка и репутация е инвестиция, която се отплаща с години и то богато и пребогато. Неглижирането на това съкровище, пък, може да срине цели кариери.

Програмата: “Изграждане на лична марка и репутация”

Надявам се, че тази статия е била интересна и полезна за вас. Ако е така, аз имам нещо, още по-интересно “в ръкава”. Тъй като видях – анализирайки данните от моята “Есенна анкета” – колко голям интерес има по темата за личната марка и репутация, реших да подготвя онлайн обучение, всъщност програма, която да преминава, стъпка по стъпка, през всички важни елементи и действия за изграждането на качествена и работеща за нас лична марка.

По време на подготовката на тази програма се облегнах на собствения си опит в тази област – над 17 години –  и на добрите съвременни практики.

Резултатът е уникално за България обучение, което ще се проведе онлайн и първата учебна сесия е на 20.11.2017 г.

В момента текат ранните регистрации (двойно по-ниска от стандартната цена).

Ако проявявате интерес по темата (а аз бих предположил, че е така), сега е моментът да научите повече за Програмата.

Кликнете тук за пълна информация и датата за приключване на ранната регистрация >>

Share This