До сега не съм срещнал човек, който да твърди, че доходите му стигат. Независимо колко изкарват или колко успешен бизнес имат, повечето хора са на мнение, че „винаги може повече“. И са напълно прави.

От една страна е добре да сме благодарни на това, което имаме. А от друга – ако не се стремим к към повече – повече пари, повече знания, по-голям опит, повече приятни моменти – къде отива удоволствието от живота и възможността да се развиваме.

Не мисля, че парите са най-важното в живота, но определено са едно от много важните неща (лично мнение) и не е добра идея да ги пренебрегваме, защото и те ще започнат да пренебрегват нас.

Заплатата никога не стига и всеки би се зарадвал на допълнителен доход, но дали всеки би бил готов да направи необходимото, да плати цената, за да има този допълнителен доход.

А ако вземем решение да започнем да изкарваме допълнително, пред нас изникват въпроси като:

> Как да изкарам пари допълнително?

> Как да намеря време за това?

> До кога да го правя и как ще свърши цялата работа?

> Онлайн бизнес ли да захвана или да работя през уикендите и след работно време на други места?

> Как да си осигуря пасивен доход?

> С какви конкретни стъпки да започна?

С настоящата статия ще се постарая да дам не толкова отговори, а по-скоро варианти, свързани с посочените по-горе въпроси, измежду които да изберете.

Приятно четене!

Историята на моите допълнителни доходи

Не помня някога да съм имал само един доход. Още от зората на моята кариера, винаги имах основен и един или повече допълнителни доходи. Не знам как се получи в началото? Но после свикнах с идеята и се чувствах несигурен, ако остана на „едната гола заплата“.

През годините съм се занимавал с най-различни неща, за да си осигуря допълнителни доходи. Някои от тях са:

> Изработка на уебсайтове.

> Графичен дизайн и предпечат.

> Писане и продаване на електронни книги.

> Афилиейт маркетинг.

> Търговия в eBay.

> Подготовка и продажба на онлайн обучения.

> Провеждане на обучения на живо.

> Консултации по маркетинг.

> Продажба на MLM продукти.

> Продажба на застраховки.

> и т.н.

В същото време, докато си осигурявах този доход, обикновено работех на заплата или – в последните години – извършвах основната си дейност – консултации и обучения в областта на дигиталния маркетинг (която, в един момент от моята кариера, беше страничен за мен бизнес).

Понякога се замислям какво съм жертвал и каква цена съм платил, за да осигуря тези допълнителни доходи. Ето някои от „плащанията“, които съм правил и продължавам да правя:

> Излизания, забавления – в много по-малък мащаб. Нямаше как да стана и „цар на дансинга“.

> Малко сън, работа до късно.

> Винаги имах работа за ваканцията или за уикенда.

> По-малко време за семейството.

> Повече стрес в ежедневието.

Не мога да кажа, че съжалявам. От време на време си представям, какво ли би било, ако работя от 9 до 5 и след това се прибирам и си почивам, но нямам спомен кога за последно съм го правил и отново се фокусирам върху висящите ангажименти.

Този начин на живот определено не е за всеки, но фактите – поне при мен – са налице. През 99% от времето, моите общи доходи са били няколко пъти над средните за страната. Също така, основният ми доход, често е бил 50% или дори 30% от общия ми доход.

Това определено дава доста по-голяма финансова свобода и покупателна сила. А вече за какво се използват тези две неща е въпрос на лично решение. Човек може буквално да ги „хвърли в кофата“ или да си отгледа диаманти.

Няма да ви убеждавам да жертвате свободното си време, личния си живот или съня си, за да си осигурите допълнителни доходи, но (както се казва) „ако все пак сте решили“, продължавайте да четете.

Как да изберем с какво да се захванем?

Ето, взели сме решението. Надъхани сме да изкарваме много пари допълнително. И се изправяме пред огромна дилема – с какво да се захванем?

Започваме да се „ровим“ в Интернет и попадаме на огромен избор от идеи. Объркваме се (the paradox of choice). Попадаме на т.нар. „скамъри“, обещаващи бързи печалби за кратко време с минимум усилия. Ставаме подозрителни.

Оставяме нещата за после. Нищо не се случва в продължение на месеци и дори години.

Отново се сещаме, че искаме да имаме допълнителни доходи, когато наближат големи разходи, искаме да си купим нещо скъпо или затънем в дългове.

Нека ви предложа малко по-организиран подход при избора на допълнителен доход. Не знам дали така ще изберете „идеалния“, но поне ще е дейност, която наистина има потенциал да ви носи приходи.

Ето каква е процедурата:

Стъпка 1: Направете списък на всички неща които умеете. Това може да са умения, придобити в резултат на практикуване на хоби или на директната ви професия. Например: графичен дизайн, изработка на мебели, рисуване, ремонт на автомобили и т.н.

Стъпка 2: От този списък, изберете топ 3 – тези дейности и умения, в които или сте най-добрите в своята област или можете много бързо да станете, чрез учене и практика.

Стъпка 3: От трите, изберете само една дейност – в която сте номер 1 или лесно можете да станете. Повярвайте ми, няма да имате време и възможност да развивате повече от една допълнителна дейност, заедно с основните си доходи.

Какво да правим по-нататък?

Беше важно да изберем само едно нещо като източник на допълнителен доход. Тестваме първо с него и с нищо друго. Ако не се получи, минаваме на следващото от тройката. А вашата процедура продължава със стъпка 4.

Стъпка 4: Решете как да предлагате резултатите от избраната дейност – като продукт или като услуга. Например, ако умеете да правите дизайн на уебсайтове, услуга е самата им изработка срещу заплащане, а продукт – подготовката на темплейти, които да продавате онлайн. Или, ако можете да свирите на китара – услугата е даването на уроци или свиренето по събития и заведения, а продуктът – подготовката на курсове и самоучители по китара, които да продавате на живо или онлайн.

Стъпка 5: Тествайте интереса и себе си – без много да планирате и мислите, направете тест. Предложете на свой познат да извършите дадената услуга за него безплатно или срещу малко заплащане. Или създайте базова версия на продукта и пробвайте да я продадете онлайн. Поискайте обратна връзка от клиентите. Вгледайте се в себе си – харесва ли ви да правите това?

Стъпка 6: Планирайте своята бизнес система. Дори „обикновен“ допълнителен доход има нужда от бизнес система. Ако нямате система, буквално ще бъдете като муха без глава или – в „най-добрия“ случай – като балон с горещ въздух, носен от вятъра. Какво имам предвид „бизнес система“?

Няма да задълбавам в някакви академични конструкции. За мен, бизнес системата, която върши работа на малкия бизнес, се състои от:

> Дефиниране на бизнес модела. Можете да използвате Canavizer за тази цел. Освен това, тук включвам и ценообразуването – колко ще струва вашата услуга, как ще се калкулира и т.н.

> Дефиниране на продукта/услугата. По-детайлна разгъвка на тази секция от бизнес модела.

> Бизнес цели. Тук поставям показатели за успех (KPIs), техните целеви стойности за даден период от време и стратегия за тяхното постигане.

> Маркетинг план. Най-важното тук е – целевата аудитория, канали за достигане до нея, основни маркетинг дейности, показатели за успех, целеви стойности.

> Основни дейности. Разписваме си най-важните дейности и за всяка от тях дефинираме процедури за работа (чеклистове). Само така можем да поддържаме качеството на работа. Пример за такива дейности, например са – обработка на поръчки, изработка на продукта, промотиране на нов продукт, текущо рекламиране, бекъп и поддръжка на сайта и т.н.

Изглежда сложно, но ще ви отнеме един уикенд да го направите. А след това ще бъдете благодарни на себе си, че сте отделили това време.

Стъпка 7: Базово присъствие. Все пак, хората трябва да научат за вас по някакъв начин и да могат да прочетат и видят повече за това, което предлагате. Според мен, минимумът е:

> Уебсайт на собствен домейн и хостинг. Централната точка на вашия бизнес в онлайн пространството.

> Facebook страница. Като платформа за реклама и базова комуникация с вашите клиенти.

> Email маркетинг система – например MailChimp, SendInBlue, MailerLite. Не се притеснявайте, ако базата ви данни е все още празна.

Стъпка 8: Първи клиент. Докато вашия бизнес не намери първия си клиент, той все още е само един план и – може би – купчина файлове и висящ в пространството сайт. Вашата първа и най-важна цел е да намерите първия си клиент и да се раздадете на 110% (както казват нашите футболисти) за него. Задължително вземете отзив за неговите впечатления от вашата работа.

Стъпка 9: Развиване на дейността. Ако добре сте си измислили бизнес системата. Сега е време просто да прилагате процедурите и да извършвате дефинираните от вас дейности. Да, ще има промени, адаптиране на процедурите към реалността, но това е част от работния процес. Важното е, че имайки тази бизнес система, вие знаете кое как и кога да правите. А това ви спестява огромни главоболия и бавене във времето.

През цялото време на практикуване на вашата дейност, имате няколко важни цели:

> Увеличаване броя клиенти. Колкото повече клиенти, толкова повече бизнес.

> Увеличаване стойността на всеки съществуващ клиент. Нашата задача е да запазим съществуващите клиенти и да направим така, че те да купуват отново и отново от нас и по този начин да инвестират все по-голяма обща сума в нашия бизнес.

> Поддържане (увеличаване) на качеството. Не си позволявайте да се отпускате и да предлагате по-ниско качество, по-лошо отношение към клиента, по-бавна работа и т.н., само защото имате много клиенти и поръчки. Както имате много, така ще станат малко и накрая ще изчезнат, за броени месеци, ако не запазите нивото си.

Ако се фокусирате дори само върху тези три неща (а те не са никак прости и никак лесни), си гарантирате един успешен, стабилен и постоянно развиващ се бизнес. Той може да започне като страничен доход, но вие можете да решите да се превърне в основен, ако видите перспектива в това.

Как да управляваме времето?

Пред нас винаги стои въпросът „Кога?“. Кога да работим върху страничния си доход? Как да намерим време, в заетото си ежедневие, за да вкараме цял един бизнес в програмата си?

Изпробвал съм всички възможни варианти и ето какво имаме „на масата“:

Първата стъпка е да проследите една своя седмица да направите анализ за какво харчите времевия си ресурс от 24 часа на ден. Колко часа спите? Колко часа пътувате? Колко часа спите на дивана? Колко часа сте в социалните мрежи? Разпишете активностите си с техните времена, за цялата седмица и помислете кои дейности можете да жертвате в името на допълнителния си доход и бизнес. Ето няколко предложения от мен:

> Времето в социалните мрежи. Когато сме във Facebook или Instagram, времето сякаш спира. Но като излезем от там, се оказва, че не само не е било спряло, но и е тичало бързо. В социалните мрежи изключително лесно „потъват“ 1-2-3 часа и то всеки ден. Освен ако не си изкарвате прехраната с това, замислете се – висенето във Facebook е равносилно на „безцелно шматкане“ с приятели по „главната“. От това портфейлът ви не става по-пълен.

> Времето пред телевизора. Гледате ли вечер телевизия? После заспивате ли на дивана? Погледнете своя анализ и преценете. Като извадите времето за вечеря и общуване със семейството, каква част от вечерта прекарвате висейки пред телевизора (и понякога – дремейки)? Сигурен съм, че и тук ще можете да „откачите“ 1-2-3 часа на ден.

> Времето за пътуване. Ако пътувате много дълго време за работа/офиса (над 30-40 минути), помислете дали можете да правите нещо полезно (четене, писане, кореспонденция, учене), докато го правите (ако сте с градския транспорт). Ако сте с автомобил, тогава много удачно е да слушате аудиокниги (вместо песни по радиото), да записвате гласови бележки със свои идеи за бизнеса и планове, да говорите по телефона (но само с hands-free устройство) и други подобни. Ето ви ги 1-2 часа на ден.

> Обедната почивка. Мислите ли, че тези обеди с колеги, продължаващи по час и половина, ви носят сериозна добавена стойност? Ако са срещи с важни за вас и вашия бизнес хора – няма проблем. Но ако представляват глупава обмяна на реплики над шопска салата и тройки кебапчета, май е по-добре ги замените с работа по вашия страничен бизнес.

Има още варианти, които могат да бъдат експлоатирани, но ако използвате дадените по-горе, ще можете да имате поне 3-4 часа на ден, които да инвестирате в осигуряването на своя допълнителен доход. А това са 80-100 часа на месец и практически са 10-12 работни дни.

Ето какво, обаче, ви съветвам да не правите:

Първо: Не работете по личния си бизнес през работно време. Вашия шеф няма да го хареса, а и е много вероятно в договора ви да пише, че не можете да го правите.

Второ: Не крадете от съня си. Правил съм го в продължение на 20 години и мога да ви кажа, че резултатът не е добър. Не повтаряйте моята (и не само моя) грешка. Нека времето за сън бъде неприкосновено. Ако денят не ви стига за всичко, по-добре отрежете някоя от по-маловажните дейности, вместо да се закачате със собствения си сън.

Какъв да бъде нашият Exit план?

Добре е, още от самото начало, да помислите и за това как ще свърши вашата сага с допълнителния доход. Както се казва:

Start with the end in mind.”

Ето ви няколко идеи:

Изход 1: Постигане на определена цел. Възможно е да ви трябва допълнителен доход, за да постигнете някаква конкретна цел. Тази цел може да бъде връщане на кредит, закупуване на скъп подарък, пътешествие около света или каквото друго се сетите. В този случай, след постигане на целта, можете да прекратите допълнителното си натоварване и да се върнете към нормалната рутина. (Аз лично се съмнявам в последното, защото след като усетите колко е хубаво човек да има допълнителни доходи, няма да искате да се откажете.)

Изход 2: Подкрепящ доход. Може дългосрочния ви план да е винаги да имате допълнителен доход, който служи за „патерица“ към основния ви. Възможно е да не ви се рискува да напускате работа и да стартирате собствен бизнес, но да сте напълно ОК с това да получавате странични доходи от един или повече източници.

Изход 3: Преливане в собствен бизнес. Друга, много популярна стратегия е когато стартирате страничен бизнес с идеята да го развиете и когато стане достатъчно печеливш, да напуснете работа и да се отдадете само на него. Това е един от най-сигурните и плавни преходи между работа на заплата и предприемачество. Дали ще се получи, много силно зависи от типа страничен бизнес, който сте избрали и от вашите умения да управлявате времето си, като отделяте голяма част от него за допълнителния си бизнес.

Който и изход да изберете, не изпускайте целта си, работете здраво, отделяйте всеки ден за бизнеса си и скоро ще видите резултати, които ще ви накарат да се гордеете със себе си.

Share This