Имало едно време три прасенца. Те редовно четели интернет маркетинг блогове и книги на тема технологични стартъпи и всяко от тях искало да започне свой печеливш интернет бизнес. Мечтаели си да осигурят достатъчно големи доходи (пасивни, разбира се) и да се пенсионират изключително рано, лежейки доволно в приятна кал с чаша помия в ръка.

Въпреки, че имали обща мечта, всяко от тях решило да тръгне по свой път при нейното осъществяване.

threepigs

Първото прасенце било малко мързеливо и се запалило по обещанията за лесно забогатяване, давани от сайтове с много дълги sales страници. Отделяло часове да гласува в анкети, да клика по банери и да участва в различни инициативи. Имало дни, в които спяло по не повече от 3 часа.

Въпреки това запазило своята надежда в бъдещето. Изминали няколко месеца и прасенцето решило да направи равносметка на бизнеса си. Оказало се, че общите му приходи възлизали на 122 долара и 30 цента. То толкова се ядосало, че цяла седмица не излизало от калта.

Второто прасенце било чуло, че много се печели от афилиейт маркетинг. Направило десетки сателитни сайтове. Включило се в няколко афилиейт мрежи. Използвало множество оферти. Инвестирало време, усилия и пари в осигуряването на трафик и скоро започнало да печели доста добре.

Доходите му били далеч от планираните и никак дори не били пасивни (изисквали доста часове труд), но размерът им му доставял неописуемо удоволствие. За нещастие, обаче, една неприятна сутрин, прасенцето се събудило и видяло, че много от сайтовете му са спрени, заради нарушаване правилата на WordPress.com, Blogger и Tumlbl.

В същото време доста от офертите, които промотирало били изчезнали – просто доставчикът на продуктите решил да промени условията към афилиейт партньорите. За по-малко от денонощие бизнесът на второто прасенце се свил с над 10 пъти, което го докарало то дълбоко отчаяние.

Третото прасенце, за негов късмет, четяло правилните блогове. То възприело насериозно идеята за печелившия онлайн бизнес. Първо анализирало своя целеви пазар и проучило какви са неговите проблеми и нужди и как са задоволени те. След това измислило идея за продукт, както и бранд, с който да застане зад него.

Създало си красив и функционален сайт, започнало да пише в блог, и изградило своето присъствие в социалните мрежи. Подготвило и публикувало минимална версия на продукта си, за да може да стартира максимално бързо. Инвестирало в реклама и тествало как се приема продукта. Вслушало се внимателно в мненията на клиентите и усъвършенствало продукта.

Завъртяло този цикъл няколко пъти. Изградило бизнеса си около добре обмислени процеси и процедури, като използвало модерни средства (софтуерни и човешка сила) за автоматизиране на максимален брой от тези процеси. Продажбите му потръгнали. Популярността на продукта му нарастнала.

Екипът му се увеличил, като същото се отнасяло за приходите и стойността на компанията му. След дълги преговори, третото прасенце успяло да сключи сделка и продало бизнеса си на голяма уеб компания за 300 млн долара. А тези пари интелигентно разпределило в добър инвестиционен портфейл, който му носел добра доходност.

Приятен страничен ефект от това финансово решение бил пасивният месечен доход от 100 000 долара, който прасенцето използвало за да си направи страхотна кочина на Бахамските острови, застлана с най-фината кал, а помията му била изцяло органик и я сервирали красиви манекенки в палмови полички.

И тъй като третото прасенце, било не само умно, но и добро прасе, то поканило своите две приятелчета да му правят компания. Така трите заживели щастливо и се радвали на своето ранно пенсиониране.

Не се наемам да правя изводи и да давам поуки, просто се надявам, че ви е било приятно и забавно да прочетете историята на трите уеб прасенца.

Share This